Bez uzņemšanas nodaļas nevar
top of page

Bez uzņemšanas nodaļas nevar

06.03.2023.

Kuldīgas slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā mediķi neatslābst ne mirkli. Laika posmā no 1. līdz 6.martam medicīniskā palīdzība sniegta 221 pacientam. No tiem 68 pacienti, t.sk. 8 bērni, stacionēti slimnīcā. Pārējie pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas nodoti ģimenes ārstu un traumatologu uzraudzībā.


Medicīniskā palīdzība sniegta bērniem, t.sk., zīdaiņiem ar vēdera sāpēm, vemšanu, auss sāpēm un akūtu respiratoru (elpceļu) vīrusa infekciju. Kādam bērnam smagas traumas šūpolēs, bet kādam jaunietim bijis nepieciešams operēt apendicītu.


Mediķi intensīvi snieguši palīdzību pacientiem ar akūtām traumām. Bijuši lūzumi, griezumi, applaucējumi, pārsistas galvas, lauzts deguns. Kādu pacientu sakodis kaķis.


Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests atvedis uz ielas pakritušu pacientu. Citā gadījumā – pacientu ar atmiņas zudumu un vaļēju brūci plaukstā. Spraigākā situācijā, lai mediķi varētu izdarīt savu darbu - sniegt medicīnisko palīdzību - bijusi nepieciešama vairāku policistu klātbūtne.


Pieaugušie vērsušies ar galvas sāpēm un augstu asinsspiedienu. Lai arī, apskatot pacientus ar hroniskām veselības problēmām, tiek konstatēts, ka pacientam būs piemērota ārstēšanās ambulatori, medicīniskā palīdzība brīvdienā, kad ģimenes ārsts nestrādā, ir bijusi noderīga. Pacientam kļuvis labāk un viņš jūtas drošs, ka sagaidīs pirmdienu, lai vērstos pie sava ģimenes ārsta.


“Bez Kuldīgas slimnīcas uzņemšanas nodaļas nevaram! Ja ir slikti, zinām, ka šeit palīdzēs,” saka kāda paciente gados, kuru uz Kuldīgas slimnīcas NMP un pacientu uzņemšanas nodaļu atvedusi meita, uztraucoties par mammas sirds veselību.

Pacientiem, kuru veselībai un dzīvībai briesmas nedraud un būtu jāārstējas ambulatori, medicīniskie pakalpojumi Kuldīgas slimnīcas NMP un pacientu uzņemšanas nodaļā ir par maksu.


Uzņemšanas nodaļas ārsta apskate un konsultācija, ja nav nepieciešama steidzama ārstniecības personu iejaukšanās vai nepieciešamā palīdzība nepārsniedz primārās veselības aprūpes ārsta kompetenci, ir 30 eiro. Ja nepieciešama ārsta - speciālista konsultācija, tad jāmaksā 40 eiro. Maksa ir noteikta arī dažādām medicīniskām manipulācijām, piem., arteriālā asinsspiediena kontroles mērījums pēc pacienta vēlmes maksā 6 eiro, bet intravenozā sistēma – 30 eiro.


Vēršoties Kuldīgas slimnīcas NMP un pacientu uzņemšanas nodaļā, pacientiem jārēķinās arī ar to, ka medicīniskā palīdzība tiek sniegta pēc valstī noteiktas vienotas pieņemšanas kārtības, atkarībā no viņa veselības stāvokļa. Pacientiem, kuru veselības stāvoklis ir stabils un dzīvībai briesmas nedraud, mediķu palīdzību var nākties gaidīt ilgāk.


Kuldīgas slimnīcas NMP un pacientu uzņemšanas nodaļas darbu vienā maiņā nodrošina dežūrārsts, ķirurgs vai traumatologs, ginekologs - dzemdību speciālists, pediatrs, anesteziologs-reanimatologs, divas māsas un viens māsas palīgs. Pacientu reģistrētājs veic pacienta datu reģistrēšanu.



bottom of page