Māsas profesija – tas ir dzīvesveids. Sveicam māsas Starptautiskajā māsu dienā!
top of page

Māsas profesija – tas ir dzīvesveids. Sveicam māsas Starptautiskajā māsu dienā!

12.05.2022.

12.maijs – Starptautiskā māsu diena. Ko nozīmē būt māsai? Gadu gaitā māsu profesija ir piedzīvojusi vairākas reformas. Arī no 2022.gada 1. janvāra profesija piedzīvo vairākas būtiskas izmaiņas. Tās skar gan profesijas nosaukumu, gan jaunu pieeju māsu izglītošanai. Kuldīgas slimnīcā strādā 83 māsas - gan pieredzējušas profesionāles, gan jaunās māsas.


Šobrīd māsas profesija piedzīvo vairākas būtiskas izmaiņas. Atsakoties no koledžas posma, turpmāk māsas profesiju varēs iegūt, studējot veselības aprūpi bakalaura programmā. Mainīts ir arī profesijas nosaukums - medicīnas māsas vietā LR Profesiju klasifikatorā atradīsim vispārējās aprūpes māsas profesiju ar četrām papildus specializācijas jomām: bērnu aprūpe; anestēzija un intensīvā aprūpe; perioperatīvā aprūpe; psihiatriskā un narkoloģiskā aprūpe.


Ar sirsnīgu smaidu, uzmundrinošiem vārdiem, individuālu, bet profesionālu attieksmi – tādu māsu, ārstējoties slimnīcā vēlas sastapt pacienti. Kuldīgas slimnīcā strādā 83 māsas. Lielākā daļa no viņām ir pieredzējušas profesionāles, kuras māsas darbam ir iedvesmojošas arī jaunāko personālu un pat citu profesiju pārstāves.

“Māsa ir tā, kas ar cilvēku ir kopā visā tā dzīves ciklā – no vēl nedzimuša bērna, līdz brīdim, kamēr pacients aiziet mūžībā. Māsas misija ir aprūpēt un gādāt ne tikai par sasirgušajiem, bet tās rūpju lokā ir arī veselības veicināšana un slimības profilakse. Māsu profesija ir balstīta zinātnē. Tās ir studijas mūža garumā. Mums ir jāpilnveido zināšanas atbilstoši jaunākajām medicīnas tendencēm, tehnoloģijām. Māsas profesija ir dzīves veids!”, tā šo profesiju raksturo Kuldīgas slimnīcas galvenā māsa Ilze Lude.

Kuldīgas slimnīcas galvenai māsai Ilzei Ludei šogad aprit 45 darba gadi māsas profesijā. Paralēli masas darbam bērnu nodaļā, kopš 1993.gada, viņa veic arī galvenās māsas pienākumus, turot rūpi par visām māsām un pacientu veselības aprūpi Kuldīgas slimnīcā.


Ko nozīmē būt māsai?

“Mīlēt cilvēkus un vēlēties no sirds palīdzēt; spēt sajust pacienta sāpes un ciešanas; būt atsaucīgai, līdzjūtīgai, laipnai, saprotošai; būt nomodā par klienta veselību, remdēt gan fiziskās, gan emocionālās sāpes, nodrošināt pacienta veselības aprūpi pēc vislabākās sirdsapziņas.”, tā par māsas profesijas būtību saka Kuldīgas slimnīcas māsas.

Viņas uzskata, ka māsas profesija ir viena no vishumānākajām profesijām - tā ir misija kalpot cilvēcei, izrādot cieņu pret cilvēka dzīvību un veselību. Viņas savu profesiju nemainītu neparko, jo jūtas tajā labi – šodien, šeit un tagad.


Māsas profesija nav viegla. Tā prasa intensīvu uzmanību, ātru reakciju, precīzu profesionālo izpildījumu un spēju mīlēt cilvēku. Bez aizspriedumiem, bez vērtējuma, tikai ar neizmērojamu empātiju un rūpēm par pacienta ātrāku atveseļošanos.


Paldies visām Kuldīgas slimnīcas māsām par iejūtību, profesionalitāti un rūpēm! Paldies, ka Jūs mums esat!




bottom of page