Nedēļa pēc vakcinēšanās pret Covid-19. Kā jūtas mediķi?
top of page

Nedēļa pēc vakcinēšanās pret Covid-19. Kā jūtas mediķi?

13.01.2021.

6. janvārī Kuldīgas slimnīcā notika pirmā medicīnas darbinieku vakcinēšana. Nedēļu pēc tās slimnīcas speciālisti nav novērojuši būtiskas blaknes, kas liktu satraukties. Kāds ir minējis īslaicīgu miegainumu pēc vakcīnas saņemšanas, cits – galvassāpes, taču lielais vairums novēroja tikai sāpes un apsārtumu potes vietā.


Slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne pastāstīja: “Cilvēkus vienmēr baida viss jaunais un nezināmais, tāpēc sākumā bija nelielas šaubas par vakcinēšanos. Ieklausījos ekspertu atzinumos un pētījumos, kā arī citu atsauksmēs pēc vakcinēšanās un šaubas ātri pagaisa. Turklāt iespējamā saskarsme ar Covid-19 inficētu cilvēku var notikt jebkurā laikā un vietā, pašam to nezinot. Arī darba ikdienā Covid-19 pacientiem sniedzam nepieciešamo medicīnisko palīdzību un ārstēšanu līdz pārvešanai uz tuvāko infektoloģijas nodaļu”. Ārste pauda, ka izjūtas pēc vakcinācijas ir tādas pašas, kā pēc citām potēm. “Ir bijušas vakcinācijas pret citām saslimšanām, pēc kurām ir nepatīkamākas izjūtas – sāp roka vai neliela temperatūra. Pēc potes pret Covid-19 nākamajā dienā tikai nedaudz sāpēja roka,” piebilda S. Serpāne.


Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļā vakcinējies jau teju viss personāls. Vecākā māsa Lolita Dabra pauž, ka nevienam kolēģim sūdzību nav: “Pirmajās dienās sāpēja roka, bet tas tā ir arī no citām vakcīnām. Citu nepatīkamu izjūtu nebija.

Manuprāt, šī vakcīna ir sākums, lai atgrieztos pie ierastā dzīves ritma – bez bažām satiktu bērnus un mazbērnus, apmeklētu koncertus vai aizbrauktu ceļojumā.”

Citi kolēģi minēja nelielas galvassāpes vai paaugstinātu temperatūru, taču arī tie ir blakusefekti, kurus minējis Pfizer/Bionetech vakcīnas izstrādātājs. Bērnu nodaļas vecākā māsa Līga Vera: “Pašsajūta pēc vakcīnas bija laba. Izjutu tikai pastiprinātu miegainumu un nelielas rokas sāpes, kas ātri pārgāja. Pēc gripas vakcīnas roka sāpēja nedēļu. Daudzi man jautā par blakusefektiem, bet no savas pieredzes nevienu nevaru minēt. Pirms potēšanas mums bija iespēja iepazīties ar vakcīnas iespējamām blaknēm, taču ārpus normas neko papildus nenovēroju.”


Arī slimnīcas galvenā māsa Ilze Lude pastāstīja, ka bez rokas sāpēm, kas ir normāla reakcija, neko citu nenovēroja. Pēc vakcinācijas nav nekādu ierobežojumu atgriezties ikdienas dzīvē.


Vakcīnas saņemšana ir nozīmīga arī slimnīcas Ilgstošas sociālās aprūpes nodaļas personālam. Tās vadītāja Dace Upleja, kura vakcinējās 6. janvārī, nedēļas laikā blakusefektus nenovēro: “Nedaudz sāpēja plecs, bet tas bija ātri pārejošs.

Es potējos bez bažām, jo uzskatu, ka tas ir nepieciešams. Strādājam tādā vietā, kur ir jāsargā cilvēki un, ja pote mūs un citus pasargā, tad, manuprāt, tas ir jādara.”

Pfizer/Bionetech sagaidāmās vispārzināmās reakcijas pēc vakcinācijas:

Lokāli – apsārtums, pietūkums, sāpes vakcīnas injekcijas vietā. Šīs lokālās reakcijas parasti parādās pāris stundu laikā pēc injekcijas, ir viegli noritošas un pašlimitējošas, tās ir bieži sastopamas un tās pat būtu jāgaida. Tām nav alerģiskas izcelsmes.

Vispārēji jeb sistēmiski – drudzis, nogurums, slikta pašsajūta, reibonis, galvassāpes, slikta dūša, vemšana. Parasti šie simptomi izzūd dažu dienu laikā (1–3 dienās) un ārstēšana nav nepieciešama.


Attēlā (no kreisās) Kuldīgas slimnīcas Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļas vecākā māsa Lolita Dabra, medicīnas māsa Ilze Petrovica, medicīnas māsa Baiba Doniņa un māsu palīdze Iveta Bunclere.

bottom of page