Sāk vakcinēt seniorus no 60 gadu vecuma
top of page

Sāk vakcinēt seniorus no 60 gadu vecuma

07.04.2021.

Kārļa Komarovska foto

Pēc Lieldienu brīvdienām atsākusies cilvēku vakcinēšana Kuldīgas vieglatlētikas manēžā izveidotajā vakcinēšanas kabinetā. Šajā nedēļā slimnīca uzsākusi papildus personu vakcinēšanu, kuras atrodas šādā prioritārajā grupā: seniori no 60 gadu vecuma, personas ar hroniskām slimībām, personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības un personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.


Vakar pēc manavakcina.lv iesūtītā saraksta vakcinētas 22 personas, savukārt 8. aprīlī un 9. aprīlī vakcīnas pret Covid-19 saņems vēl 88 personas. Kuldīgas slimnīcas galvenā māsa Ilze Lude skaidro: “Vakcīnas mēs pasūtam katru nedēļu, savukārt manavakcina.lv mums sūta saraktu ar vakcinējamām personām. Šo sarakstu mēs nododam Kuldīgas vakcinēšanas kabineta administratorēm, kuras sazinās ar cilvēkiem un vienojas par vakcīnas saņemšanas laiku. Savakcinēt varam tikai tik cilvēku, cik vakcīnu mums piegādā. Katru nedēļu šis skaits atšķiras un ne vienmēr tas ir tāds, kādu mēs pasūtam. To mēs nevaram prognozēt, mums jāpielāgojas situācijai. Šajā nedēļā tās ir 110 vakcīnas. Redzēsim, cik būs nākamajā. Esam pasūtījuši 250 vakcīnas, jo vakcinēt paredzēts ar tās 50 personas, kurām jāsaņem otrā deva.”


Pēc SPKC sniegtās informācijas: personas ar hroniskām slimībām (saskaņā ar rekomendācijām personu ar hroniskām slimībām vakcinācijas organizācijai, kas publicētas SPKC tīmekļvietnē Hroniski slimo pacientu vakcinācija): ļaundabīgi audzēji, hroniskas nieru slimības, Dauna sindroms, demence un tamlīdzīgas slimības, sirds asinsvadu sistēmas slimības (sirds išēmiskā slimība, kardiomiopātijas), smadzeņu asinsvadu slimības (insulti), aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 30kg/m2 ), sirpjšūnu anēmija, cukura diabēts, bronhiālā astma, cistiskā fibroze, smaga arteriālā hipertensija, aknu slimības (t. sk. hepatīti), plaušu fibroze, talasēmija, personas ar imūndeficītu stāvokli (t. sk. HIV infekcija, medikamentoza imūndepresija, onkoloģiskas slimības u. tml.).


Lēmumu par vakcināciju pieņem ģimenes ārsts, ārstējošais speciālists, atbilstoši SPKC rekomendācijām.


Veselības ministrija aicina iedzīvotājus neatlikt pieteikšanos vakcīnai. Lai plānotu operatīvu un ģeogrāfiski vienmērīgu vakcinācijas procesu visā Latvijas teritorijā, iedzīvotāji jau tagad aicināti pieteikties Covid-19 vakcīnai vietnē www.manavakcina.lv, pa tālruni 8989 vai pie ģimenes ārsta.

bottom of page