Moderns aprīkojums - drošība sarežģītās dzemdībās
top of page

Moderns aprīkojums - drošība sarežģītās dzemdībās

13.01.2022.


Kuldīgas slimnīcas ginekoloģes - dzemdību speciālistes Dr.I.Smiltāne un Dr. N.Gailīte apgūst STAN S41 ierīci.

Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā izmanto vienu no jaunākās paaudzes tehnoloģijām STAN S41, kas iegādāts ERAF līdzfinansētā projekta ietvaros. Iekārta ir svarīgs ieguldījums rūpēs par sievietes un bērna veselību. Tai ir vairākas svarīgas funkcijas, kas speciālistam ļauj savlaicīgi diagnosticēt un novērst sarežģījumus dzemdību laikā.


Lai gan dzemdības ir dabīgs process, dažkārt bērniņa dzimšana ir sarežģīts pārbaudījums gan māmiņai, gan bērnam. Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā iegādātā ierīce STAN S41 ir daudzfunkcionāla ierīce, ar kuras palīdzību ir iespējams uzraudzīt gan pašas grūtnieces vitālās funkcijas (pulsu, asinsspiedienu, skābekļa piesātinājumu), gan izvērtēt augļa labsajūtu dzemdību laikā. Augļa stāvoklis dzemdību laikā ar STAN S41 iekārtu tiek vērtēts vienlaicīgi gan ar jau pierasto kardiotokogrāfijas metodi, gan izmantojot elektrokardiogrammas (EKG) analīzi. Tas palīdz objektīvāk novērtēt bērna veselības stāvokli dzemdību laikā. Kardiotokogrāfiju iespējams veikt arī vienlaicīgi diviem augļiem dvīņu grūtniecības gadījumā.

Lai veiktu augļa EKG pierakstu, pie bērna galviņas tiek piestiprināts elektrods, kuru pievieno STAN S41 aparātam. Tas tiek darīts dzemdībās, kurās paredzami bērniņa veselības pasliktināšanās riski, piemēram, grūtniecēm ar vēlīno toksikozi, hipertenziju, gestācijas diabētu. STAN aparāts pats analizē augļa elektrokardiogrammu un signalizē par novirzēm. Tas ļauj samazināt gan nevajadzīgu ķeizargriezienu skaitu, gan bērnu ar zemiem Apgares rādītājiem dzimšanu.

Ierīci ir paredzēts izmantot tikai apmācītam un kvalificētam personālam pirmsdzemdību izmeklēšanas un dzemdību telpās veselības aprūpes iestādēs.


STAN S41 Ierīce tika iegādāta par 40 498.80 eiro, to piegādāja SIA GenMedica Baltic. Tā ir iegādāta ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansējumu ES projekta „Tehnoloģiju iegāde SIA „Kuldīgas slimnīca” un SIA „Liepājas reģionālā slimnīca”, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Kurzemes iedzīvotājiem” (Nr.9.3.2.0/18/I/011), ietvaros. Projekta ilgums ir 48 mēneši (02.01.2019. – 30.12.2022.) Projekta kopējās izmaksas 1 487 488,50 EUR (t.sk. PVN). 85% ir ERAF līdzfinansējums, 9% valsts budžeta dotācija un 6% Kuldīgas slimnīcas finansējums.



bottom of page