Agrīna rehabilitācija stacionārā – pacienta ātrākai atveseļošanai
top of page

Agrīna rehabilitācija stacionārā – pacienta ātrākai atveseļošanai

22.07.2021.

Fizioterapeita atbalsts stacionārā nereti ir ļoti nepieciešams pacientiem pēc dažādām traumām un saslimšanām vai māmiņai pēc dzemdībām, lai ātrāk atjaunotu spēkus, tāpēc darbu Kuldīgas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļā uzsākusi fizioterapeite Agnese Zeidaka, kura strādā ar pacientiem akūtā stacionāra nodaļā. Šis pakalpojums pacientam ir bez maksas.


Stacionārs ir slimnīcas nodaļas, kur ārstniecība un pacientu aprūpe notiek 24 stundas diennaktī, nodrošinot vairāku speciālistu palīdzību, kā arī nepieciešamos izmeklējumus dažāda profila pacientiem,” skaidro speciāliste. Stacionārs var ietvert pacientus pēc dažādām traumām, operācijām, akūtām elpošanas sistēmas saslimšanām, akūtām neiroloģiskām saslimšanām, piemēram, insulta, kā arī jaunās māmiņas pēcdzemdību periodā. “Pacienta ārstējošais ārsts izvērtē nepieciešamību pēc fizioterapijas nodarbībām un pēc ārsta uzaicinājuma tiek uzsākta fizioterapija. Akūtais rehabilitācijas process var būt ļoti dažāds, un tas ir atkarīgs no pacienta veselības stāvokļa, bet tas vienmēr ir vērsts uz pacientu ātrāku atveseļošanos un pacientu aktivēšanu. Rehabilitācijas sākumā pacientu novērtēju, uzstādu mērķus, lai pēc iespējas uzlabotu pacienta veselības stāvokli,” papildina A. Zeidaka.

Rehabilitācijas procesā tiek iekļauta pacientu izglītošana par esošo diagnozi un nepieciešamajiem vingrojumiem. Tad speciāliste pacientam parāda un iemāca vingrojumus, ko var turpināt arī pēc izrakstīšanās no stacionāra.

Bieži pēc nepieciešamības tiek iekļauta dažādu gaitas palīgierīču pielāgošana un treniņš ar šīm palīgierīcēm. Fizioterapeite papildina: “Tāpat agrīna pacientu aktivēšana pēc operācijām vai guļošiem pacientiem ir nepieciešama, lai izvairītos no dažādām komplikācijām, piemēram, pneimonijas un trombembolijas riska, izgulējumiem.”


Arī jaunajām māmiņām Dzemdību nodaļā pēc bērniņa nākšanas pasaulē nozīmīga ir agrīna fizioterapeita vizīte, kurā pastāsta par periodu pēc dzemdībām, nepieciešamajiem vingrojumiem, lai jaunās māmiņas pēc iespējas ātrāk atjaunotu un nostiprinātu ķermeni pēc grūtniecības un dzemdībām. “Jaunajām māmiņām jābūt stiprām un veselām, lai spētu parūpēties par jaundzimušo,” pamato A. Zeidaka. Tāpat arī šajās vizītēs fizioterapeite parāda māmiņai pareizu bērniņa hendlingu, jeb pareizu turēšanu un darbošanos ar mazuli.


Fizioterapeite A. Zeidaka ir absolvējusi Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultāti, iegūstot grādu veselības aprūpē un fizioterapeita profesionālā kvalifikāciju.

bottom of page