Aizputes aprūpes nodaļa darbojas jau desmit gadus
top of page

Aizputes aprūpes nodaļa darbojas jau desmit gadus

12.07.2023.


Kuldīgas slimnīcas galvenais ārsts E. Siliņš, valdes priekšsēdētājs A.Aniņš, Aprūpes nodaļas vadītājs E. Avots ar komandu Aprūpes nodaļā Aizputē

Šogad aprit desmit gadi, kopš Kuldīgas slimnīcas struktūrā ir Aprūpes nodaļa Aizputē, Pils ielā - 3. Šī nodaļa piedāvā medicīnisko aprūpi tiem pacientiem, kuriem ārstēšana akūtajā fāzē ir veikta, tomēr, pirms došanās mājās, ir nepieciešama aprūpe mediķu uzraudzībā.


Aprūpes nodaļa ir Kuldīgas slimnīcas struktūrvienība – diennakts stacionārs, kurā ar ģimenes vai ārstējošā ārsta nosūtījumu ir pieejama medicīniskā aprūpe un uzraudzība 24 stundas diennaktī. Tā tika izveidota Eiropas Savienības atbalstītā projekta ietvaros, rekonstruējot Aizputes zonālās slimnīcas terapijas nodaļu.


Lai arī sākumā nodaļas darbība ilgtermiņā tika plānota piesardzīgi, vajadzība pēc šādas nodaļas izrādījās plaša. Šeit medicīniskā palīdzība tiek nodrošināta pacientiem, kuriem nav nepieciešamas sarežģītas izmeklēšanas un ārstēšanas metodes. Lielākai daļai šo pacientu izmeklējumi ir jau veikti, diagnoze noteikta, ārstēšana akūtajā fāzē beigusies. Nesarežģītu izmeklējumu veikšanai ir pieejams rentgens, ultrasonogrāfs.


Nodaļā pārsvarā ārstējas pacienti pēc traumām, kuriem nepieciešama ilgāka atveseļošanās, onkoloģijas pacienti, kuriem nepieciešama atsāpināšana, pacienti ar trofiskām čūlām un izgulējumiem. Dažkārt tiek uzņemti pacienti, kuriem nepieciešams veikt dažādas analīzes un rentgenoloģiskos izmeklējumus, lai sagatavotos sociālā pakalpojuma saņemšanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādēs. Nodaļā ir pieejams arī dienas stacionārs pacientiem, kuriem medikamentus vajag ievadīt infūziju veidā. Ēkas pirmajā stāvā ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, SIA Vizuālā diagnostika”, ģimenes ārstu prakses un Kuldīgas slimnīcas ambulatorais ķirurga kabinets.


Ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta norādīto terapiju, kopā ar medicīnas personāla komandu - māsām un māsas palīgiem - pacientiem nodrošina nodaļas vadītājs ārsts Elmārs Avots. Viņš un nodaļas virsmāsa Alla Radžabova – Cinovska, nodaļas darbu organizē no atvēršanas pirmās dienas. Neatsveramu atbalstu nodaļas darbā ar pacientiem, sniedz arī ārsts ķirurgs Nikolajs Lidovskis.

Aprūpes nodaļas vadītājs Dr.Elmārs Avots un virsmāsa Alla Radžabova - Cinovska

“Lai arī nodaļa ir ārstniecības iestāde, tomēr arī sociālais faktors šeit vienmēr ir bijis nozīmīgs”, Dr. Avots ar izpratni raksturo savas nodaļas attieksmi pret pacientiem. Tik pat nozīmīgs pacientu aprūpē ir arī komandas darbs un profesionālā sagatavotība. “Pa šiem desmit gadiem, kā kolektīvs esam mainījušies. To sauc par sazobi un tas nenāk viegli”, atzīst nodaļas vadītājs.

Gatavojoties nodaļas desmitajai gadadienai, virsmāsa Alla Radžabova – Cinovska bija izveidojusi kolāžu, apkopojot fotogrāfijas no nozīmīgākajiem kolektīva kopīgajiem mirkļiem. Atceroties izjūtas, uzsākot virsmāsas darbu nodaļā, Alla saka, ka mazliet baidījusies no atbildības, tomēr nu šis darbs sniedz gandarījumu.



Aizputes aprūpes nodaļā ir piecas labiekārtotas palātas, kurās veselības aprūpi vienlaicīgi var nodrošināt 10 pacientiem. Šo desmit gadu laikā, nodaļā ārstējušies vairāk kā 2400 pacientu. Pārsvarā tie ir bijuši Kurzemes reģiona iedzīvotāji. Šogad nodaļā ārstēti jau 100 pacientu.


Nodaļas personāls - virsmāsa Alla Radžabova - Cinovska, māsas – Ina Vilimane, Arita Brūkle, Guna Plešanova, Gunita Ķemere, Inese Gulbe, Maija Renkaite, māsas palīdzes – Ērika Zuļģe, Inta Lējēja, sanitāre Apolonija Štrausa, nodaļas vadītājs ārsts Dr. Elmārs Avots un ārsta palīdze Inga Buse.


bottom of page