Biežāk uzdotie jautājumi par dzemdību pakalpojumu Covid-19 laikā
top of page

Biežāk uzdotie jautājumi par dzemdību pakalpojumu Covid-19 laikā

01.12.2020.

Laikā, kad Covid-19 dēļ valstī noteikti dažādi ierobežojumi, topošajām māmiņām nereti rodas jautājumi un neskaidrības par dzemdību procesu slimnīcā, tāpēc esam apkopojuši biežāk uzdotos jautājumus.


1) Ja sākušās dzemdības, kā nokļūt Dzemdību nodaļā un vai par to ir iepriekš jāpaziņo?

Kad māmiņai sākas dzemdības, iepriekš par to nav jāziņo Dzemdību nodaļai vai vecmātei. Grūtniece dodas uz Kuldīgas slimnīcas Uzņemšanas nodaļu, kur speciālisti palūdz aizpildīt veidlapu, izmērīt temperatūru un palīdz nokļūt uz nodaļu. Grūtniece nekādā gadījumā nedrīkst uzreiz patstāvīgi doties uz Dzemdību nodaļu.

Speciālisti lūdz topošos vecākus būt atbildīgiem un informēt par jebkādiem saslimšanas simptomiem – klepu, iesnām vai citām sūdzībām. Tas palīdzēs speciālistiem attiecīgi rīkoties un sniegt pēc iespējas kvalitatīvāku un ātrāku dzemdību palīdzību.


2) Vai varu ierasties pirms noteiktā datuma, ja dzemdības paredzētas ar stimulēšanu?

Ja sievietei dzemdības paredzētas noteiktā datumā ar stimulēšanu, taču viņa nejūtas labi, Dzemdību nodaļā ļauts ierasties arī ātrāk. Speciālisti veiks pārbaudes, apskati un rekomendēs māmiņai tālāko rīcību.


3) Vai pieejama ģimenes palāta? Vai to iespējams iepriekš rezervēt un cik tā maksā?

Dzemdību nodaļā ir pieejamas divas ģimenes palātas. Tā kā precīzu dzemdību laiku nav iespējams noteikt, ģimenes palāta netiek rezervēta. Par ģimenes palātas nepieciešamību Jūs paziņosiet, kad ieradīsieties. Ģimenes palātas maksa ir 29 EUR par diennakti. Gadījumā, ja visas palātas ir aizņemtas, māmiņai un tētim tiks pielāgota cita palāta, kurā viņi ar mazulīti atradīsies divatā. Šādas palātas maksa ir 21 EUR par diennakti. Taču situācija, kad abas ģimeņu palātas ir aizņemtas, ir reti.


4) Ar ko ģimenes palāta atšķiras no parastās vai pielāgotās?

Ģimenes palāta ir plašāka, tā nodrošināta ar lielu divguļamo gultu, televizoru, nelielu virtuvīti. Atsevišķs sanitārais mezgls un bezvadu internets pieejams visās nodaļas palātās.


5) Vai bērna tēvs var piedalīties ģimenes dzemdībās?

Šobrīd bērna tēvam ir atļauts piedalīties ģimenes dzemdībās un būt kopā ar māmiņu visu dzemdību laiku, neizejot no nodaļas. Ja bērna tēvs nodaļu atstāj, atgriezties vairs nav atļauts.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par ģimenes dzemdībām, jo situācija regulāri un strauji mainās.


6) Kā ar ēdināšanu bērna tēvam?

Tuvinieka ēdināšana nav iekļauta palātas maksā. Standarta maksa par ēdināšanu ir 2,85 EUR (diennaktī). Taču maltīti iespējams izvēlēties arī no slimnīcas ēdnīcas, ēdienkarti pajautājot personālam. Apmaksu par šādu maltīti jāveic skaidrā naudā. Māmiņai ēdināšana ir iekļauta cenā.


7) Cik ilgi bērna tēvs var palikt pie sievietes?

Bērna tēvs drīkst būt kopā ar sievieti visu dzemdību laiku – pirmsdzemdību, dzemdību un pēcdzemdību periodā, nepametot nodaļu.


8) Vai nepieciešams veikt Covid-19 testu?

Stājoties nodaļā, dzemdētājai veic Covid-19 testu un dzemdību process norit kā ierasts, ievērojot visus piesardzības pasākumus. Testa veikšana nekādā mērā neietekmē palīdzības sniegšanas veidu un ātrumu. Šāds process tiek ievērots, jo dzemdību laikā ārstam ar māmiņu ir ciešs kontakts, kas ir ilgāks par 15 minūtēm, turklāt telpā gaisā aerosola veidā izplatās izelpas pilieni. Diemžēl pastāv risks, ka jebkuras dzemdības var beigties ar akūtu ķeizargriezienu, kas ir uzskatāma par neatliekamu operāciju.


9) Kāda šobrīd ir kārtība, ja plānots ķeizargrieziens?

Ja sievietei ir plānotas dzemdības ar ķeizargriezienu, tad topošajai māmiņai, stājoties nodaļā, jābūt jau veiktam Covid-19 testam. Piemēram, ja trešdien plānots ķeizargrieziens, tad sieviete Covid-19 testu veiks pirmdien līdz pulksten 11.00 un otrdien iestāsies nodaļā ar zināmiem analīžu rezultātiem.


10) Vai arī bērna tēvam, ja viņš piedalās ģimenes dzemdībās, veic Covid-19 testu?

Bērna tēvam pēdējo 48h laikā jābūt veiktam testam. Ja tas nav, to veic, ierodoties ar sievieti uz dzemdībām. Pēc testa veikšanas bērna tēvs kopā ar sievieti dodas uz pirmsdzemdību palātu un seko līdzi speciālistu norādēm.


11) Vai dzemdībās jālieto sejas aizsargmaskas?

Dzemdības speciālisti pieņem aizsargtērpos – maskā, vienreizlietojamā uzsvārcī, brillēs un cimdos. Masku speciālisti lieto arī turpmāk, kad palātā tiek apraudzīta māmiņa un mazulis.

Gadījumā, ja dzemdības sākas pirms Covid-19 testa rezultātu saņemšanas, arī sievietei dzemdību laikā jālieto sejas aizsargmaska.

Bērna tēvam aizsargmaska dzemdību laikā jālieto obligāti visu laiku, neatkarīgi no analīžu rezultātiem. Tāpat maska viņam jāvalkā, izejot no palātas un personāla klātbūtnē.

bottom of page