Diabēta pacientiem pieejams podologa pakalpojums
top of page

Diabēta pacientiem pieejams podologa pakalpojums

07.01.2022.

No 11.janvāra Kuldīgas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļā cukura diabēta pacientiem atkal ir pieejami, bezmaksas sertificēta podologa (pēdu aprūpes speciālista) pakalpojumi.


Podologs diabēta pacientus pieņems otrdienās un piektdienās. Pieteikšanās, zvanot uz Kuldīgas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas tālruņiem: 26452416 vai 63374035.

Podologs jeb pēdu aprūpes speciālists ir ārstniecības persona, kura veic pacientu ārstniecību un izglītošanu pēdas aprūpē. Galvenās pēdu problēmas, kuras var risināt ārstnieciskā pēdu aprūpe ir:

  • ādas sabiezējumi,

  • plaisas pēdas priekšējā daļā un papēžos,

  • ieauguši nagi, nagu formas un krāsas izmaiņas,

  • varžacis, kārpas, čūlas, ādas un nagu sēnītes u.c.

Pēdu izmeklējumi un aprūpe cukura diabēta slimniekiem ir īpaši svarīga, jo pārmērīgi augsts glikozes līmenis organismā izmaina vielmaiņu, kas neatgriezeniski bojā nervu apvalkus, asinsvadus un asinsriti ilgtermiņā. Tā ietekmē var samazināties pēdu jutīgums, un cilvēks var nejust audu bojājumus, kas ļauj attīstīties infekcijai. Tāpat tiek izmainīta pēdas forma, kas veicina sabiezējumus uz pēdām un kāju pirkstiem. Neveicot regulāru pēdu aprūpi, diabēta slimniekiem ir lielāks risks attīstīties čūlām, kas slikti dzīst un var rezultēties pat ar pēdas amputāciju.


Ārstniecisko pēdu aprūpi par valsts finansējumu sniedz tikai diabēta slimniekiem, bet par maksu šis pakalpojums ir pieejams jebkuram, kurš saskaras ar pēdu, t.sk., kāju nagu veselības problēmām.


Plašāka informācija par pēdu aprūpes pakalpojumiem šeit .

bottom of page