Man rūp Latvijas sieviešu veselība
top of page

Man rūp Latvijas sieviešu veselība

26.02.2024.



Kuldīgas slimnīcas ginekologu – dzemdību speciālistu komandu, kopš 2020. gada papildina sertificēta ginekoloģe – dzemdību speciāliste Alise Vigule. Viņa šeit ir sastopama ne tikai dežūrās, bet arī konsultē un kopā ar operējošo ginekologu Māri Arāju veic dažādas ginekoloģiskās operācijas.


Uz konsultācijām pie Dr. Vigules vēršas gan jaunietes, kuras pirmo reizi dodas uz vizīti pie ginekologa, gan sievietes dažādos vecuma posmos, kuras pie ārstes vēršas, lai risinātu veselības problēmas. Ārste veic arī ikgadējās profilaktiskās apskates, lai savlaicīgi spētu diagnosticēt ginekoloģiskas saslimšanas. 


Jaunās meitenes pie ginekologa vēršas, lai konsultētos par kontracepcijas metodēm un slimību profilaksi, tiek apspriesta grūtniecības plānošana un risināti arī dažādi ar neauglību saistīti jautājumi, katrā situācijā sastādot individuālu izmeklēšanas un ārstēšanas plānu.

“Svarīgi atcerēties, ka ginekologs sievietei jāapmeklē reizi gadā,  arī tad ja sūdzību nav. Reizi trijos gados jāveic onkocitoloģijas skrīninga analīze, ko apmaksā valsts, un pēc 50 gadu vecuma reizi divos gados skrīninga ietvaros jāveic mamogrāfija ” informē A. Vigule.

Ārstei šo gadu laikā jau ir izveidojies savs pacienšu loks, kas atkārtoti vēršas uz konsultācijām un uztic ikgadējo ginekoloģisko pārbaudi, gan vēršas pie ginekoloģes akūtās situācijās. “Ir ļoti patīkami apzināties, ka ir izveidojies kontakts un pacientes uzticas,” atzīst A.Vigule.

Jautāta, par darbu Kuldīgas slimnīcā ārste atbild: “Kuldīgas slimnīca ir lieliska darba vieta, tajā ir daudz iespēju darboties gan ginekoloģijas, gan dzemdniecības lauciņā. Slimnīcā ir ļoti jauks, draudzīgs, un ne mazāk svarīgi, augsti profesionāls kolektīvs, kam sadarbojoties iespējams panākt vislabāko rezultātu pacienta ārstēšanā. Un vislabākie vārdi man, protams, ir par Dr. Smiltāni, Dr. Gailīti un Dr. Bāliņu, kuras ir augsti profesionālas, ļoti atsaucīgas un, no kurām man ir daudz ko mācīties”.

Ārste kopā ar operējošo ginekologu Māri Arāju reizi mēnesī Kuldīgas slimnīcā veic dažādas sarežģītības laparoskopiskās operācijas. Dr. Arājs ir īpaši specializējies laparoskopiskās dzemdes operācijās. Ārste ar lielāko prieku brauc uz operācijām kopā ar dakteri, lai asistējot praktizētu un uzlabotu arī savas operēšanas prasmes.

 ‘’No Dr. Arāja es esmu ieguvusi pārliecību, ka operācijā pats galvenais ir būt mierīgam un, saprotot anatomiju, būt pārliecinātam par katru soli, ko plāno darīt. Protams,  arī visu laiku praktizēties, lai iemaņas nepazūd,’’ atzīst ārste.

Kopš 2017. gada, kad tika pabeigta rezidentūra, A.Vigule ir tiesīga operēt patstāvīgi. Neskatoties uz to, ārste pieņēmusi piedāvājumu asistēt dakterim M. Arājam operācijās, tā attīstot un pilnveidojot savas prasmes. Līdz ar šo piedāvājumu un pieredzi, ir augusi ārstes pārliecība operācijas veikt patstāvīgi. Īpaši svarīgi tas ir situācijās, kad jāveic kādas akūtas operācijas dežūru laikā, piemēram, pie ārpusdzemdes grūtniecības, olnīcu cistu plīsumiem un citām akūtām sitācijām.


Pie ārstes vērsušās arī pacientes, kurām ir dažādas ar neauglību saistītas problēmas. Šādos gadījumos tiek kopīgi sastādīta izmeklēšanas un ārstēšanās shēmas. Piemēram, ja sievietei hormonāla disbalansa dēļ nenotiek ovulācija, tad izmantojot speciālas ārstēšanas shēmas un konkrētās cikla dienās, veicot ultrasonogrāfijas izmeklējumu un precīzi izskaitļojot auglīgās dienas, var tikt panākta grūtniecība dabīgā ceļā.

‘’Es ļoti vēlētos, lai arī turpmāk manas pacientes man uzticētos, lai spētu ar mani runāt par visām sasāpējušajām tēmām un kopīgiem spēkiem mums sanāktu rast vislabāko risinājumu katrā individuālajā gadījumā. Vēlos arī turpmāk turēt rūpi par Latvijas sieviešu ginekoloģisko veselību un noteikti gaidīšu vizītēs!’’

A. Vigule ieguvusi arī ginekoloģijas un dzemdniecības ultrasonogrāfijas sertifikātu, kā arī izglītojusies Latvijas un Eiropas tālākizglītības konferencēs, kongresos un kursos.

Pierakstu pie speciālistes iespējams veikt, zvanot pa tālruni 63374000 vai klātienē Kuldīgas slimnīcas reģistratūrā, Aizputes ielā 22.

 

bottom of page