Jaunas gultas pacientu ērtībām
top of page

Jaunas gultas pacientu ērtībām

01.02.2021.

Slimnīca iegādājusies 65 jaunas funkcionālās gultas terapijas un ķirurģijas nodaļai un četras intensīvās terapijas gultas, kuras jau uzstādītas Reanimatoloģijas un anestezioloģijas nodaļā. Visām gultām komplektā iegādāti arī pacientu galdiņi un pretizgulējuma matrači.


“Tas ir liels ieguvums, jo uzlabos ne tikai pacientu ērtības, bet gultu plašās funkcijas atvieglos darbu arī personālam. Līdz šim palātās izmantojām gultas, kuras slimnīca kā humanitāro palīdzību deviņdesmitajos gados saņēma no Francijas. Ar jaunajām gultām nomainīsim visas gultas ķirurģijas nodaļā un terapijas nodaļā,” pastāstīja slimnīcas galvenā māsa Ilze Lude.

Terapijas nodaļā vecās gultas tiek nomainītas pret jaunām.

Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļai iegādātās gultas aprīkotas ar funkcijām, kas sniegs lielāku drošību pacientiem un plašākas iespējas personālam. Nodaļas vecākā māsa Lolita Dabra min piemērus: “Pacientu, kuram jāveic rentgens, vairs nav nepieciešams kustināt. Gultai ir rentgenstaru caurlaidoša virsma un speciāla rentgena kasetes ievietošanas vieta. Ja pacients mēģinās atstāt gultu vai strauji kustēsies, atskanēs brīdinājuma signāls. Tā aprīkota arī ar svaru sistēmu, kas var reģistrēt precīzu pacienta svaru. Precīzs svars ir svarīgs medikamentu dozēšanai vai, piemēram, tūskas kontrolei. Gultai ir nakts apgaismojums, līdz ar to manipulāciju veikšanai nav nepieciešams izmantot telpas apgaismojumu, kas nereti citiem pacientiem ir par spožu un traucē.” Gultas aprīkotas arī ar elektrisku mehānismu, kas ļauj ērti mainīt gulēšanas augstumu galvgalī un kājgalī, un pieciem riteņiem, kas uzlabo manevrēšanas spējas. Nodaļā līdz šim tika izmantotas 2003. gadā iegādātas gultas.

Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļā iegādātas četras intensīvās terapijas gultas.

Divām Reanimācijas un anestezioloģijas nodaļas gultām iegādāti aktīvie pretizgulējuma matrači, kas ar gaisa cirkulāciju ne tikai imitē pacienta kustības, bet nodrošina arī pacienta ādas mikroklimatu un termoregulācijas procesu. Visām pārējām gultām paredzēti pasīvie pretizgulējuma matrači, kuros nenotiek gaisa cirkulācija, taču tāpat pasargā pacientu no izgulējumu veidošanās.


Čehijā ražotos gultu komplektus slimnīcai piegādāja SIA “Arbor Medical Korporācija“ par kopējo summu 198 281,49 EUR (t.sk. PVN), no kuriem 85% ir ERAF līdzfinansējums, 9% valsts budžeta dotācija un 6% Kuldīgas slimnīcas finansējums. Gultas iegādātas projekta “Tehnoloģiju iegāde SIA “Kuldīgas slimnīca” un SIA “Liepājas reģionālā slimnīca”, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Kurzemes iedzīvotājiem” (Projekta Nr. 9.3.2.0/18/I/011) ietvaros.


bottom of page