Ko sagaidīt pirms artroskopijas operācijas, tās laikā un pēc tās?
top of page

Ko sagaidīt pirms artroskopijas operācijas, tās laikā un pēc tās?

23.07.2021.

Ceļu un plecu artroskopijas operācijas ir vienas no izplatītākajām Kuldīgas slimnīcā, kuras pacientiem veic dažādu saišu, muskuļu vai skrimšļu sāpju, traumu un bojājumu rezultātā, bet vecāka gadagājuma cilvēkiem – locītavu deformācijas vai artrozes gadījumā, ja ir indikācijas vai paasinājumi, ko nevar ārstēt konservatīvi. Ko sagaidīt pirms operācijas, tās laikā un pēc tās?


Pirms artroskopijas operācijas jādodas uz konsultāciju pie ārsta. Svarīgi pirms operācijas pievērst uzmanību veselībai un uzturam. Dažiem pacientiem jādomā par svara zaudēšanu vai smēķēšanas atmešanu, lai atvieglotu atlabšanas procesu. Pirms operācijas neiesaka lietot atsevišķus medikamentus, piemēram, aspirīnu vai citus antikoagulantus. Šādas detaļas konsultācijas laikā parasti speciālists ar pacientu izrunā. Jebkuras artroskopiskās operācijas veikšana atkarīga no pacienta vecuma, svara, aktivitātes līmeņa un citiem faktoriem, jo pastāv riski un atveseļošanās prasa laiku. Cilvēkiem ar ierobežotām rehabilitācijas spējām neiesaka veikt operāciju. To var noteikti tikai speciālists.


Artroskopiskā operācija ir mazinvazīva plānveida operācija, kas tiek veikta pilnā vai spinālā narkozē un ilgst līdz stundai vai ilgāk. Tas ir atkarīgs no tā, ko ārsts konstatē procedūras laikā un kāda ir nepieciešamā ārstēšana. Procedūru veic ar artroskopijas ierīci – lai redzētu ceļa vai pleca bojājumus un novērtētu kaulus, cīpslas un saites, nelielā iegriezuma vietā ievada tievu instrumentu ar mikroskopisku videokameru galā. Speciālists caur pāris citiem nelieliem iegriezumiem ievieto smalkus instrumentus, ar kuriem veic operācijai nepieciešamās manipulācijas.


Ceļa ārstēšanas metodes ietver plīsušu menisku, skrimšļu fragmentu izņemšanu vai to fiksēšanu, plīsušu priekšējo vai mugurējo krustenisko saišu rekonstruēšanu, kaulu atlūzu izņemšanu, iekaisušo audu rezekciju jeb izgriešanu, skrimšļu defektu malu nolīdzināšana. Pēc procedūras pacientu nogādā palātā, kur tas atmostas un var doties mājās 1–6 stundu laikā. Līdzi jābūt personai, kura palīdzēs nokļūt mājās.

Atlabšana pēc ceļa artoskopijas ir vieglāka un ātrāka, nekā pēc grieztas un vaļējas operācijas. Pietūkumam palīdzēs kājas turēšana pacelta vēl pāris dienas pēc procedūras. Sāpju un pietūkuma mazināšanai uz brūces vietas var paturēt aukstuma aplikāciju. Pacientam jāpieskata operācijas brūces vietas. Tām jābūt tīrām un sausām. Lielai daļai pacientu pēc ceļa artroskopijas nepieciešams izmantot kruķus. Ķirurgs informēs, ja tos vajadzēs izmantot. Tāpat ķirurgs informēs par to, kad atkal droši varēsiet sēsties pie auto stūres. Fizioterapeits palīdzēs ar kustību terapiju, lai atlabšana noritētu pēc iespējas vieglāk un nesāpīgāk. Speciālisti parādīs vairākus vingrinājumus, kas kustību ātrākai atjaunošanai un spēku atgūšanai kājas muskuļos un celī. Tos pacients pēc operācijas varēs veikt mājās.


Retos gadījumos pēc ceļa artroskopijas operācijas iespējamas komplikācijas, piemēram, drudzis, drebuļi, siltuma sajūta vai apsārtums ap celi, pietūkums vai sāpes. Ārsts noteiks vizīti dažas dienas pēc operācijas. Taču, ja parādās kādas no komplikācijām, pacientam ar ārstu jāsazinās pirms noteiktā tikšanās datuma. Ja atlabšana norit kā plānots, pacienti var uzsākt aktivitātes 6–8 nedēļu laikā. Atlabstot no operācijas, cilvēks spēj veikt vairāk aktivitāšu nekā pirms operācijas, dzīvojot ar sāpēm celī.


Savukārt pleca artroskopija var būt opcija ārstēšanai, piemēram, saplēsta rotatora manšetei, pleca traumas vai dislokācijas gadījumā, atrīta vai cīpslu iekaisuma gadījumā. Ortopēdu pieredze liecina, ka pacienti pārāk ilgi mokas sāpēs, pirms meklē palīdzību, kas var novest līdz dažādu komplikāciju riskam un galu galā var nākties veikt protezēšanu.


Arī pleca artroskopiskā operācija ir minimāli invazīva un atveseļošanās pēc tās ir ātrāka, sāpes ir mazākas un rētas praktiski nepaliek, kā tas ir pēc vaļējas operācijas ar lieliem iegriezumiem. Pēc operācijas pacients uzturas slimnīcā pāris dienas. Kad pacients ir mājās, ārsts rekomendē valkāt ērtu apģērbu, 1–6 nedēļas būs jāvalkā fiksējošais pārsējs. Pirmās pāris dienas mājās jāievēro mierīgs režīms. Pēc 5–7 dienām varēs pārtraukt lietot pretsāpju medikamentus un uzsākt ārstniecisko fizkultūras kursu fizioterapeita uzraudzībā.


Pleca artroskopijas operācijas iespējamie riski retos gadījumos ir: asiņošana vai pietūkums, locītavu vai nervu bojājumi ap locītavu, iekaisums, locītavu stīvums, asiņošana un asins recekļi kāju vēnās. Potenciālos riskus pacients apspriež ar ārstu.

Atkopšanās periodā ārsts noteiks vizītes, kurās apskatīs brūci. 6–12 nedēļas pēc operācijas, ķirurgs noteiks turpmāku rīcību vai vingrinājumus, kas palīdzēs plecam ātrāk sadzīt. Ortopēds informēs, kad atkal būs atļauts sēsties pie auto stūres un atgriezties darbā. Ar ārstu jāsazinās, ja novērojamas šādas pazīmes: izdalījumi no brūces, drudzis, kas ilgāk par divām dienām, palielinās pietūkums, apsārtums, jūtīgums vai sāpes, kakla sāpes, elpošanas vai sirds problēmas vai citas fiziskas grūtības.


Ceļu, plecu un citu locītavu artroskopiskās operācijas Kuldīgas slimnīcā iespējams veikt par valsts līdzekļiem, maksājot tikai pacienta iemaksu. Par operācijas nepieciešamību jākonsultējas ar traumatologu – ortopēdu. Konsultācijai iespējams pieteikties pa tālr. 63374000.


Fizioterapija pēc ceļa un plecu locītavas operācijas ir ieteicama, lai paātrinātu dzīšanu un saīsinātu rehabilitācijas laiku. Par konkrētu vingrinājumu pildīšanu vispirms konsultēties ar traumatologu – ortopēdu vai fizioterapeitu.


Pasīva ceļa locītavas iztaisnošana. Sēdus uzliek kāju uz otra krēsla tā, lai pacele ir pacelta brīva, līdz parādās stiepjoša sajūta (jāatslābina muskuļi, lai gravitācijas spēka iedarbības rezultātā ceļa locītava tiek iestiepta un iztaisnota). Šādā pozīcijā noturēt līdz 5 minūtēm, 3–5 reizes dienā.


Aktīva – asistējoša ceļa locītavas iztaisnošana. Sēdus veselo kāju nolikt zem operētās (video veselā labā kāja zem operētās – kreisās kājas. Sakrustojot kājas, ar veselo kāju palīdzēt iztaisnot ceļa locītavu.


Pēdu kustināšana un apļošana visos virzienos trīs piegājienos pa 20 reizēm.


Augšstilba priekšējo muskuļu sasprindzināšana. Guļus uz muguras vai pussēdus, kājas iztaisnotas, spiest celi uz leju, lai saspringst muskulis. Noturēt vismaz 5-10 sekundes, tad atslābināt.


Papēža atcelšana no rullīša. Guļus vai pussēdus. Zem ceļa paliek sarullētu dvieli. Atceļ papēdi, notur 5-7 sekundes, tad nolaiž lejā un atslābina.


Taisnas kājas pacelšana. Guļus uz muguras vai pussēdus, pēdas pirksti pievilkti pie sevis. Veselā kāja ir saliekta, operēto kāju taisnu atceļ no zemes līdz otra ceļ līmenim. Notur ~5 sekundes, nolaiž lejā un pilnībā atslābina. Atkārto trīs piegājienos pa 10 reizēm.


Augšstilba aizmugurējo muskuļu stiprināšana. Guļus uz muguras, saliecot ceļa locītavu, virzīt operētās kājas papēdi uz sevi līdz 90 grādu leņķim, tad iztaisnot.


Augšstilba sānu muskuļu stiprināšana. Apgulties uz neoperētā sāna, atcelt operēto kāju, noturēt 5-10 sekundes, tad nolaist.


bottom of page