Kuldīgas slimnīcas speciālisti piedalās DKOU kongresā
top of page

Kuldīgas slimnīcas speciālisti piedalās DKOU kongresā

02.11.2023.

Kuldīgas slimnīcas Ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļas vadītājs Dr. Guntis Smiltāns un traumatologs - ortopēds Ervīns Gudēvičs no 24. līdz 27. oktobrim apmeklēja Vācu ortopēdijas un traumatoloģijas biedrības (DKOU) rīkoto ortopēdijas un traumu ķirurģijas kongresu Berlīnē. Šis ir starptautisks pasākums, kurā pulcējas daudzi prestiži ārsti un speciālisti no visas pasaules, lai dalītos pieredzē un apgūtu jaunākās tendences šajā medicīnas nozarē.


Viens no kongresa apmeklējuma mērķiem bija iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem, atklājumiem politraumu ārstēšanā. Politrauma ir trauma ar ķermeņa daļu, orgānu bojājumiem vairākās vietās, kas var būt dzīvībai bīstama. Parasti šādas traumas tiek iegūtas ceļu satiksmes negadījumos, krītot no liela augstuma, piedzīvojot fizisku uzbrukumu.

“Kongresā tika prezentēts un apspriests pētījums par politraumas ietekmi uz pacienta imūnsistēmu atveseļošanās periodā. Politraumas pacientiem ir paaugstināta uzņēmība pret infekcijām, kas var izraisīt ne tikai brūču iekaisumus, bet arī pneimoniju un pat dzīvībai bīstamu sepsi. Pamatmehānismi, kas kavē imūno šūnu darbību un varētu būt jaunu terapeitisko pieeju mērķi, joprojām nav pilnvērtīgi izpētīti. Mani uzrunāja pētījums par politraumas ietekmi uz tā saukto “killeršūnu” darbību ” pastāsta Kuldīgas slimnīcas ķirurgs Guntis Smiltāns.

Apmeklējot kongresu, Kuldīgas slimnīcas ārstiem bija iespēja klausīties zinātniskos priekšlasījumus, iepazīties ar jaunākajiem pētījumiem, piedalīties semināros, lekcijās un darbnīcās, kurās pasaules līmeņa speciālisti dalās ar savu pieredzi, un ir iespēja pilnveidot praktiskās iemaņas.


“Kongress bija vērtīgs ar to, ka tas piedāvāja plašu tematisko spektru, sākot no bērnu ortopēdijas līdz geriatrijas traumatoloģijai. Pozitīvi bija arī tas, ka saturs bija noderīgs, neatkarīgi no tā, vai ārsts strādā vispārējās vai specializētās medicīnas jomā, ambulatorajā pieņemšanā vai slimnīcā. Ļoti saistošas likās prezentācijas par mākslīgā intelekta iespējām locītavu endoprotezēšanā”, iespaidos dalās Kuldīgas slimnīcas traumatologs – ortopēds E. Gudēvičs.

Vācijas ortopēdijas un traumu ķirurģijas kongress ir nozīmīgs notikums medicīnā. Tā mērķis ir apmainīties ar jaunāko zinātnisko informāciju un praksi šajā jomā, kā arī veicināt sadarbību un pieredzes apmaiņu, lai speciālisti būtu labi informēti par jaunākajiem sasniegumiem traumu ķirurģijas jomā.


Paralēli lekcijām, šādos kongresos notiek arī izstādes, kur farmācijas un medicīnas iekārtu ražotāji prezentē jaunākos sasniegumus tehnoloģijas ortopēdiskajā un traumu ķirurģijas jomā. Tādejādi kongresa dalībniekiem tiek sniegts plašs ieskats arī par tehnoloģiju attīstību pasaulē.



bottom of page