Kuldīgas slimnīca atbalsta pirmās emocionālās palīdzības vajadzību māmiņām
top of page

Kuldīgas slimnīca atbalsta pirmās emocionālās palīdzības vajadzību māmiņām

18.08.2021.


Kuldīgas slimnīca atbalsta Latvijas SOS bērnu ciemata asociācijas iniciatīvu projektā “Preventīvā atbalsta pieejamības veicināšana ģimenēm ar jaundzimušajiem un pirmsskolas vecuma bērniem Latvijā”, Nr.2021LV/NVOF/MAC/056/26


Projekta ietvaros sadarbībā ar Latvijas SOS bērnu ciematu asociāciju, vēl līdz septembrim ir iespēja iesaistīties bezmaksas programmā “Piedzimstot bērniņam” un saņemt PEP mammas konsultācijas.

Pirmās emocionālās palīdzības mamma (PEP mamma) ir speciāli apmācīta atbalsta persona, kas sniedz gan praktisku, gan izglītojošu, gan emocionālu atbalstu māmiņām pēc bērna piedzimšanas līdz pat 3 gadu vecumam.


Lai arī dzemdību nodaļu galvenā funkcija ir nodrošināt kvalitatīvu pirmsdzemdību, dzemdību un pēcdzemdību palīdzību sievietei un jaundzimušā aprūpi, Kuldīgas slimnīcai ir mazulim draudzīgas slimnīcas statuss. Tas nozīmē, ka Kuldīgas slimnīca iesaistās un atbalsta dažādas iniciatīvas, kas sievietes, bērna un visas ģimenes dzīvi pēc mazuļa ienākšanas pasaulē, var padarīt labāku.

Pirmā emocionālā palīdzība vecākiem īpaši svarīga ir laikā pēc mazuļa piedzimšanas, kad ne tikai jaunās māmiņas ar pirmo mazuli, bet dažkārt arī pieredzējušas māmiņas, piedzīvo satraukumu un neziņu par mazuļa aprūpi. Vai manam bērniņam viss būs labi? Vai būšu laba mamma? Vai nenodarīšu mazulim pāri? Vai nekļūdīšos viņa aprūpē un audzināšanā? Šie ir tikai daži jautājumi kas satrauc vecākus, mazulim ienākot ģimenē.

Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā ir lieliskas vecmātes, kuras izglīto un atbalsta māmiņas, kamēr tās uzturas dzemdību nodaļā. Tomēr atgriežoties mājās, drošības izjūta vecākiem nereti mazinās un parādās iepriekšminētā trauksme, kas negatīvi var ietekmēt bērna aprūpi un attīstību. Tāpat, savlaicīgi nerisinot grūtības, māmiņas pašas var iedzīvoties emocionālajās problēmās, kas var pāraugt pēcdzemdību depresijā un negatīvi ietekmēt mātes un bērna veselību, kā arī radīt dažādus sociālos riskus ģimenei kopumā.


Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar biedrību “PEP mammu apvienība” ir saskatījusi iespēju, kā preventīvi risināt šos jautājumus, projekta laikā piedāvājot bezmaksas informatīvu un emocionālu atbalstu mazuļa pirmajos 4 dzīves mēnešos. Programmas “Piedzimstot bērniņam” ietvaros, vecāki var saņemt bezmaksas PEP mammas konsultācijas gan pie jaunās ģimenes dzīvesvietā, gan izmantojot kādu no attālinātās saziņas rīkiem: skype, zoom, video zvanu utml.


Atbalstot šo iniciatīvu, Kuldīgas slimnīca aicina gan māmiņas, gan tētus - Nešaustiet sevi un bērnu - jautājiet PEP mammai!


Pieteikties bezmaksas PEP mammas konsultācijai var, zvanot pa tālruni 27333100 vai rakstot: piedzimstotberninam@sosbca.lv


Vairāk par programmu: www.piedzimstotberninam.lv

Vairāk par PEP mammām: www.pep.lv


 

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar biedrību “PEP mammu apvienība” projektu realizē ar Latvijas valsts budžeta finansētās programmas „NVO fonds”, finansiālu atbalstu, ko pārvalda Sabiedrības integrācijas fonds. Projekta galvenais mērķis – preventīva atbalsta pieejamības veicināšana ģimenēm ar jaundzimušajiem un pirmsskolas vecuma bērniem, lai pēc iespējas novērstu nopietnu sociālo problēmu rašanos vēlākā nākotnē.




bottom of page