Kuldīgas slimnīca iesaistās Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības kampaņā
top of page

Kuldīgas slimnīca iesaistās Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības kampaņā

09.02.2022.

Jaunā daudzbērnu māmiņa Evita Kalniņa saņem apsveikumu no LDĢA valdes priekšsēdētājas Elīnas Treijas

Lai suminātu un informētu ģimenes, kuras sagaidot trešo bērniņu, kļūst par daudzbērnu ģimeni, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienība šogad izveidojusi kampaņu “Sveicam un informējam jaunās daudzbērnu māmiņas!” Tajā iesaistījusies arī Kuldīgas slimnīca.


Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības veidotās kampaņas laikā, visa 2022. gada garumā, daudzās Latvijas dzemdību nodaļās katra māmiņa, kura pasaulē sagaidīs trešo bērniņu, saņems organizācijas un uzņēmēju - kampaņas atbalstītāju - dāvanu, kā arī īpaši apkopotu informāciju par atbalsta iespējām. Kampaņa janvārī uzsākta Jēkabpils Valmieras reģionālajās slimnīcās, savukārt, 9.februārī tajā iesaistījusies arī Kuldīgas slimnīca.


Apvienības valdes priekšsēdētāja Elīna Treija ir noskaidrojusi, ka Latvijā, kā trešie savām māmiņām, piedzimst 18% no visiem jaundzimušajiem.


“Vēlme uzsākt jauno daudzbērnu ģimeņu sveikšanu radusies tāpēc, ka Latvijā arvien sarūk vidējais bērnu skaits ģimenē. Šobrīd summārais dzimstības koeficients Latvijā ir 1,6. Tas stipri atpaliek no minimālā nepieciešamā dzimstības līmeņa - 2,1 bērns uz vienu sievieti, lai nodrošinātu paaudžu nomaiņu. Tādēļ katra māmiņa, kas uzdrošinās laist pasaulē trešo vai ceturto mazuli, ir īpaši atbalstāma”, skaidro Elīna Treija. Pēc viņas aprēķiniem, Kuldīgas slimnīcā, vidēji mēnesī, tās varētu būt 8 māmiņas, kuras sagaida trešo bērnu.


Šodien pirmo apsveikumu saņēma – Evita un Jurģis Kalniņi, kuri 7.februārī Kuldīgas slimnīcā sagaidīja trešo bērniņu, dēlu Robertu. Viņš nu ir brālītis savām vecākajām māsām Evelīnai (7.g.) un Elizabetei (1,4 g.). Jautāti, kā raksturojat savas izjūtas, kļūstot par daudzbērnu ģimeni, mamma Evita atzīst, ka to vēl nav priekš sevis nodefinējusi. Savukārt tētis Jurģis uzskata, ka priekš viņa daudzbērnu ģimenes statuss pienāktos tad, ja būtu jau ceturtais! Citām ģimenēm viņi novēl baudīt vecāku statusu, mīlēt un lolot savus acuraugus un, ja gribas ģimenes papildinājumu, ļauties tam!


Kampaņa “Sveicam un informējam jaunās daudzbērnu māmiņas!” noritēs visu šo gadu. Turpmāk jauno daudzbērnu māmiņu sveikšana un Apvienības sarūpētie apsveikumi pirmajiem kampaņas mēnešiem, tiek uzticēti mūsu lieliskajam Dzemdību nodaļas personālam. Apvienības vadītāju sagaidīja Kuldīgas slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas vadītāja Dr.I.Bāliņa, vecākā vecmāte L. Prelgauska un ginekoloģe Dr. I.Smiltāne.


Katrā dāvaniņā ir atrodama informācija par pieejamo valsts un pašvaldības atbalstu, Apvienības suvenīrs (krūzīte, tēja) un vairākas citas noderīgas lietas. Apvienība ir piesaistījusi Somijas farmācijas uzņēmumu “Vitabalans” un Lietuvas aromproduktu uzņēmumu “Aromama”. Kampaņu atbalsta arī Centrālā laboratorija.


Apvienības aktivitāti līdzfinansē Eiropas Ekonomiskās Zonas un Norvēģijas grantu programmai “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

bottom of page