Lai izvairītos no pneimonijas, jāstiprina imunitāte
top of page

Lai izvairītos no pneimonijas, jāstiprina imunitāte

12.11.2022.

12. novembris medicīnā tiek atzīmēts kā Pasaules pneimonijas diena. Pneimonija ir plaušu audu iekaisums, ko izraisa vīrusi, baktērijas, sēnītes. Mikrobi, kas izraisa pneimoniju, nelielos daudzumos dzīvo mūsu augšējos elpošanas ceļos. Mazinoties imunitātei, mikrobi savairojas un izraisa slimību.


Parasti pneimonijai raksturīgi saaukstēšanās simptomi - iesnas, klepus, drudzis, elpas trūkums, tomēr pastāv arī atipiska slimības norise.

Kuldīgas slimnīcas pulmonoloģe Dr. Vija Rendniece pastāsta, ka atipiskos gadījumos pneimonija var noritēt bez klepus, ar galvassāpēm, nogurumu, vēdera sāpēm. Pneimoniju diagnosticē, izklausot slimnieku, veicot laboratoriskus un rentgenoloģiskus izmeklējumus.

Ārste ir novērojusi, ka biežāk kā iepriekš, ir gadījumi, kad pneimoniju neredz parastā rentgenogrammā, un ir jāveic datortomogrāfiskais izmeklējums. Savukārt mikrobi kļūst nejūtīgāki pret parastām antibiotikām, jo mēs pārāk daudz nepamatoti lietojam antibiotikas.

“Imunitātes stiprināšanai mums jācenšas pēc iespējas vairāk uzturēties svaigā gaisā, jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem, jāēd veselīgi, jāpārtrauc smēķēt. Protams, neaizmirstam arī par dabīgiem līdzekļiem- ingveru, bišu produktiem, dabas tējām, ķiploku. “, iesaka Dr.Rendniece.

Biežākais pneimonijas izraisītājs ir pneimokoks. Pret šo mikrobu ir izveidota pneimokoku vakcīna, ko iesaka senioriem virs 65 gadiem un pacientiem ar hroniskām elpošanas sistēmas slimībām. Par vakcīnām jāinteresējas pie ģimenes ārsta.


bottom of page