Lai tuberkuloze nepaliek nepamanīta
top of page

Lai tuberkuloze nepaliek nepamanīta

24.03.2022.

Šodien Pasaules tuberkulozes dienā Latvijas Tuberkulozes apkarošanas biedrība sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centrs pateicas ikvienam par ieguldījumu tuberkulozes ierobežošanas darbā, kā arī aktualizē nepieciešamību pievērst uzmanību tuberkulozes riska grupu izmeklēšanai un regulārai pārbaudei.


Nozares speciālisti ir noraizējušies par faktu, ka tuberkulozes slimības diagnostika pēdējos divos gados ir ievērojami samazinājusies, vai pat dažos novados vispār netiek konstatēta. 2019.gadā Latvijā bija reģistrēti 386 saslimšanas gadījumi, 2020.gadā - 292, bet 2021.gadā – 184.


Arī Kuldīgas slimnīcas pulmonoloģe Dr. Vija Rendniece ir novērojusi, ka Covid – 19 pandēmijas laikā ir samazinājies jaunatklāto tuberkulozes gadījumu skaits:

Ja 2020.gadā Kuldīgas slimnīcas Pulmonoloģijas kabinetā tuberkulozes pacientu uzskaitē tika uzņemti seši pacienti, tad 2021.gadā tikai divi. Šogad diagnoze uzstādīta vienam pacientam. Aicinu cilvēkus pievērst uzmanību simptomiem un lūgt ģimenes ārstu nosūtīt uz pārbaudēm. Savlaicīgi atklāta, slimība ir ārstējama, turklāt tiek pētīti un meklēti risinājumi jaunu medikamentu ieviešanai, kas ievērojami var samazināt tuberkulozes ārstēšanas laiku.

Lai gan varētu domāt, ka atklāto gadījumu skaita samazināšanās ir pozitīva tendence, tomēr speciālistiem pastāv bažas, ka Covid – 19 pandēmijas un ierobežojumu ietekmē, ir samazinājusies nevis slimības izplatība, bet savlaicīga tās diagnosticēšana. Tas noved pie novēlotas tuberkulozes diagnozes, smagas un ielaistas slimības, kas veicina tālāku slimības izplatību.


Tuberkulozes izplatības ierobežošanai svarīga nozīme ir ikgadējam plaušu rentgenogrāfiskajam izmeklējumam, kā arī krēpu izmeklējumam, ja novērojami tuberkulozei raksturīgie simptomi:

  • klepus, kas nepāriet trīs nedēļas un ilgāk, ar vai bez krēpām,

  • asiņu vai asiņainu krēpu atkrēpošana,

  • ilgstošs nogurums, nespēks,

  • svīšana naktīs, nepamatota krišanās svarā,

  • paaugstināta ķermeņa temperatūra.


Tuberkuloze ir infekcijas slimība. Tās izraisītājs ir TB mikobaktērijas – mazi, elastīgi organismi, kas medicīniski tiek saukti par Mycobacterium tuberculosis. Inficēties ar TB var ieelpojot mikobaktērijas, kuras gaisa pilienu veidā izplata ar plaušu TB slims cilvēks, klepojot, šķaudot, dziedot, smejoties vai runājot.


Kuldīgas slimnīcas Pulmonoloģijas kabineta tālrunis pierakstam: 63374037

Pulmonoloģijas kabineta darba laiks: šeit


bottom of page