Nepiedzimt pusceļā!
top of page

Nepiedzimt pusceļā!

23.09.2020.

Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā strādāju no 1988. gada, bet vecmāte esmu jau 26 gadus. Savā pieredzē nācies satikt dažādas māmiņas, pasaulē sagaidīt daudz mazuļu. Tomēr katras dzemdības ir atšķirīgas. Ja man jautā, kas man savā darbā patīk, tad tas noteikti ir brīdis, kad palīdzu mazulim pirmoreiz ieraudzīt dienasgaismu. Tā bērniņam ir kā transformācija no vienas pasaules otrā, tāpēc tajā mirklī ir kas īpašs.


Daudzi cilvēki ieguldījuši mūža darbu, lai Dzemdību nodaļa būtu tāda, kāda tā ir šodien. Un arī es nevaru sevi iedomāties citā darbā. Kuldīgas slimnīca man ir kā mājas. Un dzemdību nodaļas komanda man ir kā ģimene.


Šobrīd Veselības ministrija pārskata reģionālo slimnīcu darbu un pastāv iespēja, ka tas skars arī Kuldīgas slimnīcu. Mums tas nozīmētu pakalpojumu samazināšanu, tai skaitā dzemdību palīdzības sniegšanas pārtraukšanu, jeb Dzemdību nodaļas slēgšanu. Kā es uz to skatos? Es to visu redzu kopumā. Zaudējums būs akūtas palīdzības sniegšanas iespēja jebkurai paaudzei – gan bērniem, gan senioriem un jebkuram citam cilvēkam. Viņi tiks stacionēti Liepājas, Ventspils vai citā slimnīcā.


Šobrīd slimnīcā ir iespēja uzraudzīt sievietes grūtniecības laiku – no sākuma līdz dzemdībām un būt atbildīgai par rezultātu.

90% grūtnieces, kuras te stājas uzskaitē, izvēlas Kuldīgas slimnīcu kā dzemdību vietu. Šajā laikā starp speciālistu un pacienti ir izveidojusies uzticēšanās un paļaušanās saikne. Pārzinām katras māmiņas medicīnisko pusi, viņas vēlmes un sociālo situāciju.

Pretēji būs, ja Kuldīgas slimnīcā Dzemdību nodaļas vairs nebūs. Mēs vadīsim grūtniecību, bet pazudīs noslēguma mirklis – mazuļa sagaidīšana.


Tas, kas mani uztrauc, ir papildus laiks, kas māmiņai būs jāpavada ceļā, kad sākies dzemdības. Šobrīd Kuldīgas slimnīcā gadā vidēji piedzimst 580 mazuļi. Dzemdniecībā diemžēl ir daudz akūtu situāciju, kad var būt apdraudēta bērniņa vai mammas dzīvība. Kvalitatīva reanimācija mazulim jāsniedz četrās minūtēs pēc viņa dzimšanas. Un ne vēlāk. Tieši laiks ir izšķirošs, lai mazulis izdzīvotu un būtu pilnvērtīgs cilvēks. Ja šādas situācijas rodas, tad Kuldīgas slimnīcā stabilizē mammas un mazuļa stāvokli un, ja nepieciešams, stacionē mazuli uz kādu no perinatālās aprūpes centriem. Bet, kā būtu, ja šeit nebūtu nodaļas un komplikāciju gadījumā mazulis dzimtu mašīnā, kur nav iespējama stabilizēšana?


Paud atbalstu ar parakstu! https://manabalss.lv/i/1789

bottom of page