Pasaules artrīta diena
top of page

Pasaules artrīta diena

12.10.2021.

12. oktobris ir diena, kad pasaulē uzmanība tiek pievērsta artrīta pacientiem. Artrīts ir nopietna slimība, kurai ir vairāk kā simts dažādu paveidu. Izplatītākie – osteoartrīts, kas saistīts ar locītavu skrimšļu nodilumu, reimatoīdais artrīts, kas izraisa locītavu iekaisumu un podagras artrīts, kura cēlonis ir urīnskābes kristālu uzkrāšanās locītavās, visbiežāk, vielmaiņas traucējumu dēļ.


Lai arī šīs slimības visprecīzāk spēj diagnosticēt un diagnozi noteikt reimatologs, locītavas sāpju ārstēšanā liela loma ir speciālistu komandai - gan ārstu,, gan funkcionālo speciālistu sadarbībai.

Kuldīgas slimnīcas traumatologi/ortopēdi Dr. Jānis Jansons, Dr.Ervīns Gudēvičs un Dr. Evita Rumba ir iemantojuši pacientu uzticību un bieži vien ir pirmie, pie kuriem vēršas pacienti ar sāpēm locītavās.

Dr. Gudevičs norāda, ka pirms vēršanās pie traumatologa/ortopēda, vispirms būtu svarīgi veikt analīzes, lai noskaidrotu vai izslēgtu locītavu sāpju cēloni. To pacienti var jautāt savam ģimenes ārstam.

“Mēs priecājamies, ka mums uzticas, tomēr, iespējams, ka cilvēkiem nemaz nav jāgaida garas rindas pie traumatologa/ortopēda, lai tiktu nosūtīts uz analīzēm un tikai pēc tam saprastu, ka ir jāvēršas nevis pie traumatologa, bet reimatologa. Turklāt, reimatologiem, kā speciālistiem ir iespējas noteikt plašāku analīžu klāstu nekā traumatologam/ortopēdam”, uzskata Dr.Gudēvičs.

Dr. Evita Rumba skaidro, ka pie traumatologa/ortopēda visbiežāk vēršas pacienti, kuri slimo ar osteoartrītu. Pacientu ārstēšanā tiek pielietotas gan intraartikulārās injekcijas, gan nozīmējam pretsāpju un pretiekaisuma medikamentus. Pacientiem tiek rekomendēts vērsties pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta, kurš kopā ar pacientu izstrādā nepieciešamo rehabilitācijas programmu. Tālāk pacients tiek nosūtīts pie kāda no funkcionālā speciālista - fizioterapeita, ergoterapeita, vai tehniskā ortopēda un fizikālajām procedūrām. Lai gan locītavu sāpju un līdz ar to mazkustīguma dēļ, pastāv uzskats, ka vingrošana nav iespējama, sadarbībā ar fizioterapeitu, ir iespējams izveidot un apgūt pielāgotu vingrojumu kompleksu. Savukārt ergoterapeits artrīta pacientiem var sniegt konsultācijas par locītavu aizsardzības principiem un aktivitāšu pielāgošanas iespējām.

Dr. Jansons skaidro, ka artrīta ārstēšana ir atkarīga no smaguma pakāpes un izcelsmes:

“Konkrētāk runājot par osteoartrītu, ir operatīvas un konservatīvas ārstēšanas iespējas. Pie nelielām deformācijām osteoarttrīta sākuma stadijās, ieteicama konservatīva arstēšana, kas izpaužas kā vairāku veidu intraartikulāras injekcijas vai dzerami medikamenti. Ļoti liela nozīme ir fizioterapijai, jo pacients nedrīkst palikt mazkustīgs. Kas attiecas uz režīmu: osteoartrīta pacientiem nevajadzētu nest lielus smagumus, bet kustība bojātajām locītāvām un aktīvs dzīvesveids ir vajadzīgs.”

Vēl Dr. Jansons norāda, ka artrīta pacientiem nevajadzētu aizrauties ar pretsāpju līdzekļiem, jo tas nelabvēlīgi ietekmē iekšējos orgānus. Viņš skaidro, ka osteoartrīta sāpes mēdz izpausties viļņveidīgi – ar paasinājumiem un remisijām. Pie paasinājumiem pretsāpju/pretiekaisuma zāles būtu jālieto, bet remisijas periodā vajadzētu iztikt bez tām. Pie lielām locītavu deformācijām vajadzētu domāt par operatīvu terapiju – endoprotezēšanu.




Lai palīdzētu artrīta pacientiem, Kuldīgas slimnīcā ir pieejami šādi pakalpojumi:

  • traumatologa/ortopēda konsultācijas atbilstošas terapijas saņemšanai un manipulāciju veikšanai,

  • fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta konsultācijas piemērotāko rehabilitācijas pasākumu nozīmēšanai,

  • fizikālās terapijas procedūras sāpju atvieglošanai vai tūskas mazināšanai,

  • fizioterapijas nodarbības saišu, cīpslu un muskuļu nostiprināšanai,

  • ergoterapeita konsultācijas locītavu aizsardzībai, lai atvieglotu pacientu ikdienu.

 

Lai pierakstītos pie traumatologa/ortopēda, jāzvana pa tālruni: 63374000

Lai saņemtu Rehabilitācijas nodaļas speciālistu konsultācijas vai fizikālās terapijas procedūras, jāzvana pa tālruni: 63374035, 26452416

bottom of page