Pieaugusi saslimstība ar tuberkulozi
top of page

Pieaugusi saslimstība ar tuberkulozi

22.03.2022.

24. martu ik gadu atzīmē kā Pasaules Tuberkulozes dienu, kad sabiedrībai tiek atgādināts par šīs slimības klātesamību un veidiem, kā no tās izvairīties. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati par 2023. gadu liecina, ka saslimstība ar tuberkulozi Latvijā ir pieaugusi salīdzinot ar iepriekšējiem trīs gadiem. Sabiedrībā pastāv arī vairāki mīti par šo slimību.


Tuberkuloze ir viena no vecākajām slimībām, kas pastāv sabiedrībā. Tās izraisītājs ir tuberkulozes mikobaktērijas – mazi, elastīgi organismi, kas medicīniski tiek saukti par Mycobacterium tuberculosis. Inficēties ar TB var ieelpojot mikobaktērijas, kuras gaisa pilienu veidā izplata ar plaušu TB slims cilvēks, klepojot, šķaudot, dziedot, smejoties vai runājot.

 

Sabiedrībā pastāv vairāki mīti par slimības iegūšanu un ārstēšanu, piemēram, ar tuberkulozi saslimst cilvēki ar zemiem ienākumiem vai tādi, kuriem nav vēlmes rūpēties par savu veselību, tuberkuloze ir neārstējama, tā mūsdienās vairs nav sastopama.

 

Ar tuberkulozi var saslimt ikviens, neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības vai ienākumu līmeņa, taču tuberkuloze ir ārstējama.  Kā liecina SPKC apkopotie dati, Latvijā 2023. gadā reģistrēti 347 tuberkulozes saslimšanas gadījumi. Tas ir par 8% vairāk kā 2022. gadā. 2021. gadā tika reģistrēts mazākais tuberkulozes saslimšanas gadījumu skaits pēdējo 10 gadu laikā. Tomēr eksperti to saista ar Covid 19 pandēmijas ietekmi, kad cilvēki pie ārsta vērsās retāk. 


“Kuldīgas slimnīcas Plaušu slimību kabinetā 2023. gadā astoņi pirmreizējie gadījumi, viens recidīvs, bet viens pacients ir miris. Šogad jauni saslimšanas gadījumi reģistrēti nav. Pasaulē joprojām tiek pētītas iespējas saīsināt ārstēšanās laiku, meklētas jaunu medikamentu iespējas,” pastāsta Kuldīgas slimnīcas pneimonoloģe Dr. Vija Rendniece. Arī viņa norāda, ka tuberkulozes gadījumu pieaugums pēdējo divu gadu laikā vērojams pēc Covid -19 pandēmijas. Ārstēšanas gaitā tuberkulozes pacientiem ir ļoti svarīga precīza izrakstīto medikamentu lietošana. Lai uzraudzītu un atbalstītu pacientus, Dr. Rendniece ar saviem pacientiem regulāri sazinās, izmantojot arī Whatsapp piedāvātās informācijas apmaiņas iespējas.

Pirms pandēmijas tuberkulozes gadījumu kritums un pēc pandēmijas gadījumu pieaugums tiek novērots visā Eiropā. Saslimstība Latvijā ir vidēji 2 reizes  augstāka nekā vidēji Eiropas valstīs. Jaunākie Eiropas dati liecina, ka Latvija atrodas 4.vietā aiz Rumānijas, Lietuvas un Portugāles.


Ņemot vērā 2023. gada saslimšanas gadījumu pieaugumu Latvijā, ir vērojama arī saslimšana bērnu vidū 0-14 gadu grupā. Pieaugusi saslimstība arī pusaudžu vidū vecumā no 15 – 17 gadiem.

Pilngadīgo cilvēku vidū visvairāk slimo cilvēki no 30 - 59 gadu vecuma grupā. Visaugstākā saslimstība ir 40 - 49 gadi un 50 - 59. Saslimstība vīriešu vidū ir 3 reizes augstāka Latvijā nekā sieviešu vidū. 70% no tuberkulozes pacientiem ir vīriešu.

Lai gan mirstības rādītāji pēdējos trīs gados ir nedaudz samazinājušies, pēdējos piecos gados no tuberkulozes un tās radītajām sekām, miruši vidēji 17% no saslimušajiem, neskatoties uz to, ka ir pieejama gan ārstēšana, gan diagnostika.



Aicinot sabiedrību pievērst uzmanību tuberkulozes klātesamībai un kliedēt nepareizu priekšstatu par to, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcas Tuberkulozes un Plaušu slimību klīniku, kā arī Tuberkulozes apkarošanas biedrība ir sagatavojusi informatīvi kampaņu. Tās tēma – mēs varam izskaust tuberkulozi.


Vairāk informācija par tuberkulozi un tās profilaksi ir atrodama SPKC mājaslapas sadaļā https://www.spkc.gov.lv/lv/tuberkuloze. Noderīga un viegli uztverama informācija pieejam arī Latvijas Tuberkulozes apkarošanas biedrības mājaslapas sadaļā https://www.tuberkuloze.lv/video-par-plausu-veselibu/

bottom of page