Pievērš uzmanību nieru veselībai
top of page

Pievērš uzmanību nieru veselībai

22.05.2023.


Latvijas Nefrologu asociācija sadarbībā ar Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu šonedēļ rīko ikgadējo Nieru veselības nedēļu. Sadarbībā ar "E.Gulbja Laboratoriju" līdz 2023.gada decembrim plānots albumīnūrijas skrīninga projekts, kura ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs E.Gulbja laboratorijas" bezkontakta analīžu nodošanas punktos aicināts bez maksas paņemt albumīnūrijas skrīninga testu ".


Nieru veselības nedēļas devīze ir "Noskaidro savu nieru veselību!". Nieru veselības nedēļas mērķis ir savlaicīgas nieru slimību diagnostikas uzlabošana, jo vairums nieru problēmu sākas nemanāmi, bet savlaicīgas pārbaudes spēj novērst daudzas problēmas, kas var saīsināt mūžu.

“Bieži vien cilvēki sāk domāt par nieru veselību tikai tad, kad ir jau parādījušies nieru darbības traucējumi. Būtu svarīgi atcerēties laicīgi domāt par nieru veselību – uzņemt pietiekoši daudz šķidrumu, būt fiziski aktīviem, nesmēķēt, uzturā samazināt sāls patēriņu, kontrolēt arteriālo asinsspiedienu. Ja ir cukura diabēts vai kāda cita slimība – to atbilstoši ārstēt un kontrolēt. Tāpat jāatceras, ka pretsāpju zāles, ko sauc par nesteroidālajiem pretiekaisuma līdzekļiem, ilgstoši un nekontrolēti lietojot, var veicināt nieru funkcijas pasliktināšanos, “ saka ārste nefroloģe Aiga Vasiļvolfa, kura pacientus divas reizes mēnesī pieņem Kuldīgas slimnīcā.

Viņa norāda, ka riska grupas, kurām var attīstīties hroniska nieru slimība jeb nieru mazspēja ir pacienti ar cukura diabētu, arteriālu hipertensiju, pacienti vecumā virs 60 gadiem, pacienti ar biežām urīnceļu infekcijām, adipozitāti (aptaukošanos), nierakmeņiem, autoimūnām slimībām, smēķētājiem un pacientiem, kuri ilgstoši lieto jau pieminētos pretsāpju medikamentus.


Visbiežāk hronisku nieru slimību izraisa cukura diabēts, arteriāla hipertensija, glomerulonefrīts(nieru kamoliņu iekaisums), ilgstoša pretsāpju medikamentu lietošana, iedzimtas nieru slimības. “Nieru darbību vēlams pārbaudīt arī cilvēkiem, kuru ģimenes locekļi ir slimojuši ar nieru slimību,” rekomendē Dr.Vasiļvolfa.


Līdz šī gada decembrim ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts bez maksas paņemt albumīnūrijas skrīninga testu "E. Gulbja laboratorijas" bezkontakta analīžu nodošanas punktos, ko var veikt mājās, lai pārbaudītu vai urīnā nav mazās olbaltumvielas, kas varētu liecināt par problēmām ar nierēm.


Ja pārbaude mājās ar testa strēmeli veikta atbilstoši pievienotajai instrukcijai un iegūts rezultāts, kas liecina par iespējami paaugstināta albumīna jeb testu olbaltumvielu līmeni urīnā, tad jāvēršas pie sava ģimenes ārsta pēc nosūtījuma urīna analīzei, urīna mikroskopijai, un albumīna/kreatinīna attiecības noteikšanai urīnā sertificētā laboratorijā. Savukārt, ja arī laboratorijas analīžu rezultāti liecina par paaugstinātu albumīna (olbaltumviela) līmeni urīnā, kas liek domāt par iespējamu nieru slimību, tad būtu jāvēršas pie nefrologa. Plašāka informācija par testu saņemšanu pieejama laboratorijas mājaslapas sadaļā "Bezkontakta analīžu nodošanas punkts". Latvijas Nefrologu asociācija uzsver, ka šogad uzmanības centrā ir hroniska nieru slimība, ko agrāk dēvēja par hronisku nieru mazspēju. Kopumā Eiropas Savienībā tā ir katram desmitajam iedzīvotājam, tā ir grūti un ilgi ārstējama. Bieži hroniska nieru slimība ir sekas citām nieru slimībām, kas nav laikus pamanītas, tāpat pastāv saistība starp hronisku nieru mazspēju, diabētu un kardiovaskulārajām slimībām, piemēram, paaugstinātu asinsspiedienu vai aterosklerozi.

bottom of page