Sasniedzot mazos mērķus, aug motivācija!
top of page

Sasniedzot mazos mērķus, aug motivācija!

27.10.2023.

“Ja tev ir motivācija, tad vari sasniegt lielus mērķus un piepildīt sapņus, lai arī kādi tie būtu”, vēsta kāds citāts. To var apliecināt arī Kuldīgas slimnīcas ergoterapeites Selga Kancāne un Linda Plaude, kuras šodien, Pasaules Ergoterapijas dienā, atklāj savas pārdomas par būtisko pacienta rehabilitācijas procesā.


Ergoterapeite Linda Plaude secina, ka ceļā uz pacienta atveseļošanos, ergoterapeitam jābūt zinošam savā jomā, jābūt radošam un jāpilnveidojas savā specialitātē, jāpiemīt labām komunikācijas prasmēm, kā arī jāprot klausīties un būt pacietīgam. Pacientam jābūt mērķtiecīgam un pozitīvi noskaņotam, rehabilitācijas kursa laikā izvirzīto mērķu sasniegšanai. Jābūt gataviem, ka dažreiz šos mērķus var sasniegt ātri, bet dažreiz tas prasa vairākus gadus.


Savukārt ergoterapeite Selga Kancāne skaidro, ka primāri terapijas mērķi balstīti uz pašaprūpes aktivitātēm (ēšanu, ģērbšanos, sevis apkopšanu utml), un tikai tad seko pārējais.


“Es lepojos ar katru gadījumu, kur mēs kopā ar pacientu esam spējuši sasniegt terapijas mērķi, kas uzlabo viņa funkcionēšanas spējas. Un visi šie sasniegtie mērķi kalpo kā motivējošs faktors, kā iekšējais dzinulis. Nereti gadās, ka terapijas procesa laikā ieciklējamies uz šīm aktivitātēm atgriešanos darba tirgū. Līdz ar to brīvā laika aktivitāšu treniņš izpaliek, bet tad kādā reizē ierodas paciente, kas ar sajūsmu paziņo: es adīju, es varu atkal adīt. Un šajos gadījumos ir tā sajūta - jā ir, ir izdarīts viss!” par gandarījumu, pacientam atveseļojoties, saka ergoterapeite Selga Kancāne.



Es lepojos ar katru pacienta sasniegumu: es spēju paēst ar nazi un dakšiņu; es spēju nomizot kartupeļus; es varu uzvilkt jaku; es varu pagatavot ēst; mans dēls bija iepirkties veikalā viens pats un nopirka visu, kas bija sarakstā; es biju makšķerēt un visu varēju pats izdarīt…


Pacientu motivēšana vēlēties atgūt zaudētās funkcionālās spējas pēc smagām traumām vai saslimšanām ir viena no nozīmīgākajām prasmēm funkcionālo speciālistu darbā. Tomēr Kuldīgas slimnīcas ergoterapeites ir novērojušas, ka pacienti tik ļoti nepieciešamo motivāciju gūst, sasniedzot mazos mērķus un redzot rezultātus. Un šī motivācija pacientam dod spēku virzīties tālāk.


Pasaules Ergoterapijas dienā sakām paldies Lindai un Selgai par ieguldīto darbu un entuziasmu, atveseļojot Kuldīgas slimnīcas pacientus!


bottom of page