Vai Kuldīgas slimnīca ir gatava Covid-19 pacientiem?
top of page

Vai Kuldīgas slimnīca ir gatava Covid-19 pacientiem?

02.04.2020.

Kuldīgas slimnīca, reaģējot uz valstī pieaugošo Covid-19 pacientu skaitu, gatava nepieciešamības gadījumā pielāgot slimnīcu inficēto uzņemšanai, izolēšanai un ārstēšanai.


Valdes priekšsēdētājs Agris Rozenfelds skaidro: “Brīdī, kad tas būs nepieciešams un valsts hospitalizācijas plāns noteiks to, ka visām valsts slimnīcām jāsniedz palīdzība Covid-19 pacientiem, Kuldīgas slimnīca izpildīs plānu B, kas paredz pārveidot ķirurģijas nodaļu ar 25 gultasvietām inficēto pacientu ārstēšanai. Ja pacientu skaits turpinās pieaugt, slimnīca ir gatava gultasvietu skaitu palielināt.” Pacientu uzņemšana notiks organizēti, lai netiktu traucēta vai apdraudēta citu pacientu ārstēšana. Kuldīgas slimnīcas personāls ir vairākkārt instruēts atbilstoši rīkoties un parūpēties par iespējamiem Covid-19 pacientiem, veicot izmeklējumus speciālos aizsargtērpos (kombinezons, medicīniskie cimdi, respirators, aizsargbrilles), taču pauž cerību, ka tas tomēr nebūs nepieciešams. Būtiski uzsvērt, ka jebkurš pacients saņems tam nepieciešamo palīdzību.


Valsts hospitalizācijas plāns šobrīd paredz Covid-19 pacientus stacionēt uz lielajām reģionālajām slimnīcām; Kurzemē tās ir – Liepājas slimnīca un Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca. Savukārt Kuldīgas slimnīcā šos pacientus uzņems tikai gadījumā, ja valstī sāksies masveida iedzīvotāju saslimšana ar vīrusu, un lielajās reģionālajās slimnīcās trūks kapacitātes. Kuldīgas slimnīcā līdz šim nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar Covid-19.


Kuldīgas slimnīcā joprojām tiek nodrošināta grūtnieču un dzemdētāju aprūpe, ņemot vērā noteikto kārtību, kādā dzemdētāja un jaundzimušais saņem atbilstošu aprūpi, ja bijis ciešs sadzīvisks kontakts ar personu, kas atrodas pašizolācijā vai bijis kontakts ar Covid-19 pacientu un viņa pati atrodas pašizolācijā. Aprūpe tiek nodrošināta vienvietīgā palātā un dzemdību zālē, personālam lietojot aizsardzības līdzekļus. Tāpat slimnīcā ir noteikta kārtība, kādā notiek pacienta izolācijas un personāla aizsardzība gadījumos, ja dzemdētājai pamatotas aizdomas vai apstiprināta Covid-19 infekcija un slimības gaita ir viegla, paredzot iespēju pacientes izolācijai no citām dzemdētājām, sākot ar uzņemšanas procesu līdz dzemdību pieņemšanai.


Atgādinām, ka Kuldīgas slimnīca vīrusa izplatības laikā maksimāli ierobežojusi cilvēku plūsmu, aizliedzot pacientu apmeklējumus, pārtraucot lielāko daļu ambulatorās pieņemšanas un plānveida operācijas u.c. Arī galvenās slimnīcas ieejas durvis nedēļas nogalēs tiek slēgtas, lai neradītu neatļautu cilvēku pārvietošanos pa slimnīcu. Arī nodaļu ieejas durvis ir slēgtas un ar personālu iespējams sazināties, izmantojot zvana pogu, iekšējo telefonu, vai zvanot uz norādīto tālruņa numuru.


Karantīnas laikā Kuldīgas slimnīcā vislielākā pacientu plūsma notiek caur Uzņemšanas nodaļu, kur tiek sniegta neatliekamā medicīniskā palīdzība akūtos gadījumos un citās situācijās. Pirms palīdzības sniegšanas reģistratūrā apmeklētāji parakstās par to, ka nav atradušies ārzemēs pēdējo 14 dienu laikā, kā arī nav bijis kontakts ar personām, kuras atbilst Covid-19 kritērijiem. Ar savu parakstu cilvēki apliecina informācijas patiesumu, tāpēc aicinām būt atbildīgiem, neslēpt iespējamo inficēšanos un tādējādi neapdraudēt slimnīcas personālu un citus pacientus!


Attēlā: Sandra Abersone, intensīvās terapijas, anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas māsa Kuldīgas slimnīcas Anestezioloģijas un reanimatoloģijas nodaļā.

bottom of page