Veselīgs uzturs – grūtnieces labsajūtai un mazuļa attīstībai
top of page

Veselīgs uzturs – grūtnieces labsajūtai un mazuļa attīstībai

17.07.2020.

Pareizs un veselīgs uzturs grūtniecības laikā ir nozīmīgs māmiņas labsajūtai un mazuļa attīstībai. No kā izvairīties un kam pievērst uzmanību, Māmiņu skolas lekcijā pastāstīja uztura speciāliste Katrīna Spuleniece-Aišpure.


“Veselīgs uzturs ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem veselības veicināšanai. Tas, ko ēd un dzer mamma, saņem arī bērniņš, tāpēc ieteicams padomāt, ko ik dienu no pārtikas produktiem un dzērieniem lietojam. Atšķirīgi pārtikas produkti var grūtniecei radīt komfortu vai diskomfortu. Ar pareizu uzturu grūtniecības laikā iespējams izvairīties vai mazināt dedzināšanas sajūtu, aizcietējumu, sliktu dūšu, liekā svara pieaugumu,” saka K. Spuleniece-Aišpure. Speciāliste aicina izvairīties no trekniem ēdieniem vai ēšanas vēlu vakarā, lietot daudz ūdeni un ēst bieži un mazām porcijām.


“Kādreiz valdīja uzskats, ka grūtniecei jāēd par diviem, taču šis mīts nav patiess.

I grūtniecības trimestrī nepieciešams palielināt uzņemto kaloriju daudzumu vien par 100, bet II un III trimestrī – par 300 kalorijām dienā papildus ierastajam uzņemto kaloriju daudzumam.

Piemēram, 100 kalorijas varam uzņemt, apēdot banānu ar 50 gramiem vājpiena biezpiena, 15 mandeles vai 150 gramu bezpiedevu dzeramā jogurta,” skaidro uztura speciāliste.


Speciāliste minēja arī dažādus piemērus, kādi produkti satur minerālvielas, olbaltumvielas, ogļhidrātus un labos taukus. Labie tauki, piemēram, avokado un rieksti ir būtiski mazuļa nervu sistēmas attīstībai. Tāpat speciāliste demonstrēja piemērus, cik cukura satur dažādi saldie un gāzētie dzērieni, jogurti, un kādu ietekmi uz sievietes un mazuļa veselību atstāj pusfabrikātu, ātro uzkodu un dažādu našķu lietošana ikdienā. “Grūtniecības laikā no uztura ieteicams izslēgt dzīvnieku un zivju aknas, jēlu vai termiski nepietiekami apstrādātu gaļu, kā arī lielās zivis (zobenzivs, haizivs, tunča steiks utt.), kuras uzkrāj daudz smago metālu,” uzsvēra K. Spuleniece-Aišpure.


23. jūlijā 9.00 māmiņas aicinātas noklausīties vecmātes Ingas Losānes lekciju par krūts barošanu. Lekcijai iepriekš nav jāpiesakās. Tā norisināsies Kuldīgas slimnīcas 3. stāvā, konferenču zālē, Aizputes ielā 22. Nodarbības maksa – 5 EUR, bet atbalsta personai vai bērna tēvam dalība ir bez maksas.

bottom of page