Vērojama Koksaki vīrusa izplatība
top of page

Vērojama Koksaki vīrusa izplatība

12.07.2022.

Koksaki vīruss pieder pie Enterovīrusa grupas vīrusiem. Vīrusa infekcijas izplatība pieaug vasarā un rudens sākumā un ar to biežāk slimo zīdaiņi un bērni. Arī šogad vērojams saslimšanas gadījumu pieaugums bērniem. Vīrusa simptomus skaidro Kuldīgas slimnīcas pediatre, Bērnu nodaļas vadītāja Dr.Ieva Zemarāja.


Ārste skaidro, ka visbiežāk vīruss izpaužas ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru un ar ādas un gļotādas bojājumu,- vērojami izsitumi uz plaukstām, pēdām, ap muti un gļotādās - visbiežāk mutē, izraisot plaukstu- pēdu- mutes slimību, bet izsitumi var būt vērojami arī citur.


Ar Koksaki vīrusu var inficēties fekāli- orālā ceļā un aerosolu ceļā. Runājot, klepojot, šķaudot, ar piesārņotiem sadzīves, koplietošanas priekšmetiem, kontaminētiem produktiem, fekālijām. Būtiski, ka vasaras laikā īpaši mazi bērni bieži inficējas piesārņotā ūdens tilpnē. Vīrusa inkubācijas periods vidēji ir 3-5 dienas . Elpceļos vīruss var būt līdz 3 nedēļām, bet ar fēcēm izdalīties pat līdz 8 nedēļu ilgā laika periodā.


Kamēr ir akūti slimības simptomi, bērns ir infekciozs un ir jāievēro bērna izolēšana, lai saslimšanu nenodotu citiem. Ir jāievēro personīgā higiēna, roku mazgāšana, nepeldēties ūdenskrātuvēs, kur ūdens sastājas, kur ieplūst notekūdeņi. Svarīgi ievērot arī pārtikas produktu higiēnu, norāda Dr. Zemarāja.

Saslimšanas gadījumā ir jāsazinās ar ģimenes ārstu. Galvenā ārstēšana ir simptomātiska- bērnam jānodrošina mierīgs režīms mājās, pie paaugstinātas ķermeņa temperatūras var lietot antipirētiķus, mutē pretsāpju gēlu/ aerosolu. Ja bērns atsakās no dzeršanas, ēšanas, ir miegains, samazinātu diurēzi (urīna izvadi), tad ir jāvēršas slimnīcā pēc medicīniskas palīdzības.

bottom of page