Ar jaunu laparoskopijas iekārtu spēj izdarīt vairāk
top of page

Ar jaunu laparoskopijas iekārtu spēj izdarīt vairāk

28.04.2020.

Jaunā laparoskopijas iekārta, ar kuru ārsti strādā no aprīļa sākuma, palīdz veiksmīgāk veikt dažādas sarežģītības operācijas. Kā atzīst Kuldīgas slimnīcas Ķirurģijas un traumatoloģijas nodaļas vadītājs Guntis Smiltāns, iekārtas funkcijas ļauj redzēt to, ko nebija iespējams pamanīt iepriekš.


Aprīkojumu komplekts laparoskopiskajām operācijām ar histerorezektoskopu nodrošina labāku izšķirtspēju, līdz ar to – plašākas operācijas un diagnostikas iespējas. Tāpat samazinās operācijas veikšanas ilgums un komplikāciju rašanās iespējamība. Bet kā būtiskāko ārsti uzsver iekārtas zilās gaismas funkciju, ar kuras palīdzību labāk tiek izgaismots operējamais laukums. G. Smiltāns min piemēru: “Nesen veicām transuretrālo urīnpūšļa rezekciju, lai noskaidrotu, vai pacientam ir urīnpūšļa audzējs. Pateicoties jaunajām iekārtas funkcijām, operācijas laikā atklājās vairāki papildus veidojumi, kurus citkārt nebūtu iespējams pamanīt.” Speciālisti priecājas, ka ar jauno iekārtu būs iespējams veikt arī sarežģītākas histeroskopijas operācijas, piemēram, miomas mezglu izoperēšanu sievietēm.


Kuldīgas slimnīcā veic dažādas maksas un valsts apmaksātas laparoskopiskās un minimāli invazīvas endoskopiskās operācijas:

  • ginekoloģiskās – histeroskopiju, subtotālu un totālu histeroskopiju, olvadu un olnīcu operāciju, ķirurģisku kontracepciju, operāciju uz dzemdes ar vai bez piedēkļiem;

  • uroloģiskās – varikocēles operāciju, transuretrālo prostatas rezekciju, transuretrālo urīnpūšļa rezekciju;

  • ķirurģiskās – holecistektomiju (jeb žultspūšļa operāciju), trūču, apendektomijas operāciju.


To, vai pacientam ir iespējams veikt laparoskopisko operāciju, speciālisti izvērtē individuāli. Kuldīgas slimnīcas ginekoloģe Ilze Smiltāne uzsver: “Ja pacientu operācijai Kuldīgas slimnīcā nav pieteicis ārsts – speciālists, mēs pacientus pašus uz operāciju aicinām nepierakstīties, bet vispirms doties uz konsultāciju, kurā pacientu izmeklē. Nereti noskaidrojas, ka jāveic cita veida operācija vai tā vispār nav nepieciešama.”


Iekārtu komplekts iegādāts par 108 899 EUR (t.sk. PVN) ar ERAF līdzfinansējumu. Projekta ietvaros 85% ir ERAF līdzfinansējums, 9% valsts budžeta dotācija un 6% Kuldīgas slimnīcas finansējums. Projekts ilgs līdz 2021. gada nogalei.


bottom of page