Atveseļošanās pēc vēdera dobuma operācijām būs vieglāka
top of page

Atveseļošanās pēc vēdera dobuma operācijām būs vieglāka

24.02.2022.

Profesore Agnese Ozoliņa Kuldīgas slimnīcas speciālistiem demonstrē perifērās reģionālās anestēzijas bloku ultrasonoskopiskā kontrolē.

Šī gada 23.februārī Kuldīgas slimnīcā tika organizētas mācības/meistarklase, kuru laikā Kuldīgas slimnīcas anesteziologi – reanimatologi apguva perifērās reģionālās anestēzijas metodes, kas dod iespēju ievērojami mazināt sāpes pacientiem pēc vēdera dobuma operācijām. Pacientiem atveseļošanās būs vieglāka, samazināsies spēcīgo pretsāpju medikamentu nepieciešamība.


Mācības Kuldīgas slimnīcas anesteziologiem-reanimatologiem noritēja visas dienas garumā. Meistarklasi vadīja Rīgas Austrumu Kīniskās Universitātes slimnīcas (RAKUS) Anestezioloģijas klīnikas vadītāja, Rīgas Stradiņa universitātes Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedras asociētā profesore Agnese Ozoliņa un viņas kolēģis, RAKUS Anestezioloģijas klīnikas anesteziologs – reanimatologs, Dr. Oļegs Gutņikovs kopā ar klīnikas ārsti stažieri Andu Meikališu.

Teorētiskajā daļā Kuldīgas slimnīcas speciālisti klausījās par vēdera priekšējās sienas un muguras atliecējmuskuļa perifērajiem blokiem, to anatomiju, indikācijām un manipulāciju tehniku ultrasonoskopijas kontrolē. Savukārt otrajā daļā operāciju zālē notika šo perifēro reģionālo tehniku demonstrācijas un hands-on apmācība, kuras laikā Kuldīgas slimnīcas anesteziologi-reanimatologi apguva praktiskās iemaņas.

Manipulāciju veic pacientam, kad viņš atrodas jau anestēzijā. Līdz ar to šī manipulācija nav pacientam sāpīga. To var veikt operācijas sākumā vai beigās. Pacients tiek atbilstoši pozicionēts, tad anesteziologs ultrasonoskopijas kontrolē atrod anatomisko vietu un caur adatas dūrienu ievada tajā lokālo anestētiķi, kas veic savu atsāpinošo darbību līdz 24 h pēc operācijas. Nepieļaut sāpju intensitāti tieši šajā laika posmā ir vissvarīgāk, jo tad tā ir visaugstākā.

Kā skaidroja profesore Agnese Ozoliņa:

“Latvijā šos vēdera priekšējās sienas un muguras atliecējmuskuļa blokus RAKUS sākām veikt salīdzinoši nesen, jo sākotnēji perifērie reģionālie bloki galvenokārt tika veikti augšējām un apakšējām ekstremitātēm ortopēdijā un traumatoloģijā. Metode nāk no Eiropas lielākajām klīnikām, kad tika izpētīts, ka pacientam daudz drošāk ir veikt šos blokus, lai anestēzija būtu pēc iespējas vieglāka, nekaitīgāka un lai pacientam pēc operācijas nesāpētu. Pati agrāk daudz praktizēju perifēros nervu blokus ortopēdiskajā ķirurģijā un muguras fiksācijas operācijās. Savukārt kolēģis Dr.Oļegs Gutņikovs ir daudz veicis vēdera priekšējās sienas blokus, kas aizsākās ar rezidentūras pētnieciskā darba izstrādi. Šobrīd Dr.Gutņikovs jau 3 gadus ar labiem rezultātiem šos blokus veic patstāvīgi, kā arī kopā ar citiem mūsu klīnikas kolēģiem.”

Kuldīgas slimnīcas galvenā ārste, neiroķirurģe Dr. Agate Zīverte uzsver, ka rūpēs par pacientu, šīs atsāpināšanas metodes apguve Kuldīgas slimnīcas anesteziologiem-reanimatologiem ir ļoti būtiska: “Pirmkārt, mēs pacientam varēsim nodrošināt kvalitatīvāku veselības aprūpi pēcoperācijas periodā. Speciālistam veicot perifēro reģionālo anestēziju jau vēdera dobuma operācijas laikā, mums pacientam nav jādod papildus spēcīgi pretsāpju medikamenti, un viņš var izvairīties no to blaknēm, dažādām alerģiskām reakcijām. Otrkārt, mēs varēsim samazināt invazīvo manipulāciju skaitu, tādejādi novēršot diskomfortu un iespējamo infekciju risku. Treškārt, ja sāp mazāk, tad pacients jūtas komfortablāk, vieglāk noris atveseļošanās process un cilvēks ātrāk var atgriezties ikdienā. To turpmāk varēs nodrošināt mūsu anesteziologi-reanimatologi! “


Jautāti, kā iespēju, apgūt šo metodi vērtē paši speciālisti, Kuldīgas slimnīcas anesteziologs-reanimatologs Dr.Gologuzovs atzīst:

“Jebkurai jaunai metodei vai manipulācijas tehnikai ir nepieciešams praktizēšanās laiks. Labprāt gribētu sazināties ar profesori Ozoliņu, lai metodi apgūtu padziļināti. Anesteziologa – reanimatologa galvenais pienākums ir panākt pacienta atsāpināšanu operācijas laikā un ir labi, ka pastāv alternatīva medikamentozai atsāpināšanai arī agrīnā pēcoperācijas periodā! “

 

Perifērās reģionālās anestēzijas metodes var pielietot tādās vēdera dobuma operācijās, kā cirkšņa trūces, nabas trūces, pēcoperācijas trūces, žultspūšļa operācijas u.c., arī ginekoloģiskajā ķirurģijā un muguras ķirurģijā. Kuldīgas slimnīcā 2021. gadā veiktas kopā 1748 operācijas, no tām 361 pacientam operēti vēdera dobuma orgāni, bet 330 pacientēm veiktas ginekoloģiskās operācijas.

bottom of page