Jauna iekārta jaundzimušā dzeltes mazināšanai
top of page

Jauna iekārta jaundzimušā dzeltes mazināšanai

21.01.2020.

Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļai projekta ietvaros iegādāta jauna intensīvās fototerapijas sistēma, kas paredzēta jaundzimušo hiperbilirubinemijas ārstēšanai, jeb dzeltes mazināšanai, kas radusies dēļ paaugstināta bilirubīna līmeņa mazuļa asinīs.


Lai jaundzimušajam mazinātu dzelti, to ievieto fototerapijas iekārtā un aptuveni 4 stundas dienā apstaro ar speciāliem gaismas viļņiem, kas palīdz no organisma izvadīt bilirubīnu. Vecā iekārta slimnīcai kalpoja ilgus gadus un bija morāli novecojusi. Ramona Irbe, Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļas neonatoloģe skaidroja: “Lielākais ieguvums ir tas, ka mazulim fototerapijas iekārtā vairs nebūs jāguļ 24 stundas, kā tas bijis līdz šim. Jaunā iekārta mazuli apspīd visapkārt, tāpēc pietiks vien ar dažām stundām dienā. Vislielāko gandarījumu par jauno aparatūru izjutīs māmiņas, kuras jau saskārušās ar mazuļa dzeltes ārstēšanu.”


Dzelte veidojas priekšlaikus vai laikus dzimušiem mazuļiem dažādu iemeslu dēļ. Zināmākais ir mātes un jaundzimušā asins grupu vai rēzus faktoru nesaderība.


Paaugstināts bilirubīna līmenis jaundzimušā organismā negatīvi iedarbojas uz smadzenēm. Lai savlaicīgi pamanītu un novērstu šīs komplikācijas rašanos, jaundzimušajam, kam ir izteikta (ādas, gļotādas un acu baltumu) dzelte jau pirmajā mūža dienā, regulāri tiek kontrolēts bilirubīna līmenis asinīs.


Jaundzimušā fototerapijas iekārtu Medistime (Beļģija) hiperbilirubinemijas ārstēšanai piegādāja un uzstādīja SIA “Arbor Medical Korporācija”. Tās izmaksas ir 8349,00 EUR, ieskaitot PVN. Iekārta iegādāta ar ERAF līdzfinansējumu. ERAF projekta “Tehnoloģiju iegāde SIA “Kuldīgas slimnīca” un SIA “Liepājas reģionālā slimnīca”, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Kurzemes iedzīvotājiem” ietvaros Kuldīgas slimnīcai plānots iegādāties 151 iekārtu (t.sk. diagnostikas iekārtas un sistēmas, izmeklējuma galdus, pacientu ratus, gultas u.c. iekārtas 10 dažādām slimnīcas struktūrvienībām) par kopējo summu 1 247 489,50 EUR. No projekta uzsākšanas Kuldīgas slimnīca iegādājusies jau 11 iekārtas par summu 222 936 EUR (t.sk. PVN). Projekta ietvaros 85% ir ERAF līdzfinansējums, 9% valsts budžeta dotācija un 6% Kuldīgas slimnīcas finansējums. Projekts ilgs līdz 2021. gada nogalei.


bottom of page