Jaunas iekārtas dzīvības funkciju nodrošināšanai
top of page

Jaunas iekārtas dzīvības funkciju nodrošināšanai

24.04.2020.

Kuldīgas slimnīca projekta ietvaros iegādājusies jaunas iekārtas dzīvības funkciju nodrošināšanai pieaugušajiem un jaundzimušajiem. Mūsdienīgās iekārtas nomainīs morāli un fiziski novecojušo tehnoloģiju, kā arī uzlabos pacientu ārstēšanas un aprūpes kvalitāti.


Dzemdību nodaļā nomainīts jaundzimušā intensīvās aprūpes galds. To izmanto, lai uzreiz pēc dzemdībām mazuli nosvērtu un nomērītu, taču sarežģījumu vai komplikāciju gadījumā spētu veikt arī intensīvo aprūpi, piemēram, intubāciju vai elpināšanas funkciju nodrošināšanu. Neonatoloģe Ramona Irbe skaidroja, ka jaunā iekārta ir kompaktāka un modernāka, aprūpes galdam ir apsildāms gēla matracis, nodrošinot mazulim termisko stabilitāti. Līdzšinējais aprūpes galds tiks izmantots nodaļas jaundzimušā aprūpes telpā, kur mazulim nodrošina ilgstošāku aprūpi.


Vēl dzemdību nodaļai iegādāts neinvazīvās plaušu ventilācijas aparāts, ar kuru skābekļa padevi nodrošina, bērnu neintubējot. Ventilācijas aparātu pielieto neiznēsātiem mazuļiem un jaundzimušajiem ar elpošanas problēmām. R. Irbe papildina: “Cenšamies nodaļu nodrošināt ar modernām jaunās paaudzes iekārtām. Ejam līdzi laikam un sekojam jaunākajiem atklājumiem un pētījumiem. Kuldīgas slimnīcā ir ļoti labi nokomplektēta pirmā līmeņa dzemdību aprūpe.”


Savukārt anestezioloģijas un reanimatoloģijas nodaļā un uzņemšanas nodaļā iegādāti divi mobili defibrilatori, kurus izmanto ne tikai pacientu sirds apstāšanās gadījumā, bet arī vitālo funkciju – pacienta sirdsdarbības, asinsspiediena un skābekļa piesātinājuma asinīs – monitorēšanai un sirds ārējas stimulācijas veikšanai pacientiem ar ļoti smagiem sirds ritma traucējumiem. Slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne skaidro: “To priekšrocība ir kompaktais izmērs, lielā jauda un plašās pielietošanas funkcijas. Reanimācijas procesā iekārtā iespējams saglabāt informāciju par medikamentiem, kuri ievadīti pacientam, un ievadīšanas laiku.” Defibrilatori ir pārvietojami un to darbības laiks bez elektrības var būt līdz 12 stundām.


Jaundzimušā intensīvās aprūpes galda izmaksas ir 19 239 EUR (t.sk. PVN), neinvazīvās plaušu ventilācijas aparāta cena – 15 730 EUR (t.sk. PVN), savukārt divu defibrilatoru kopsummu sastāda 14 977 EUR (t.sk. PVN).


Iekārtas iegādātas ar ERAF līdzfinansējumu. ERAF projekta “Tehnoloģiju iegāde SIA “Kuldīgas slimnīca” un SIA “Liepājas reģionālā slimnīca”, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Kurzemes iedzīvotājiem” ietvaros Kuldīgas slimnīcai plānots iegādāties 151 iekārtu (t.sk. diagnostikas iekārtas un sistēmas, izmeklējuma galdus, pacientu ratus, gultas u.c. iekārtas 10 dažādām slimnīcas struktūrvienībām) par kopējo summu 1 247 489,50 EUR. Projekta ietvaros 85% ir ERAF līdzfinansējums, 9% valsts budžeta dotācija un 6% Kuldīgas slimnīcas finansējums. Projekts ilgs līdz 2021. gada nogalei.


bottom of page