Kuldīgas slimnīcā atbalsta ģimenes dzemdības
top of page

Kuldīgas slimnīcā atbalsta ģimenes dzemdības

04.02.2022.

Ievērojot stingrus epidemioloģiskos nosacījumus Covid-19 nevakcinētajām personām un ieviešot papildus maksu par Covid-19 laboratorisko testēšanu pavadošajām personām, Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā joprojām tiek saglabāta iespēja mazulim piedzimt ģimenes dzemdībās. Šī gada janvārī piedzimis 41 bērns, no tiem 20 ir sagaidīti, piedaloties abiem vecākiem.


Sabiedrībā arvien biežāk tiek lauzti stereotipi par to, ka dzemdības un bērnu auklēšana, ir tikai sievietes ziņā. Arvien vairāk jauno tēvu, apzinoties savu lomu, izrāda interesi, kas ar sievieti un bērniņu notiek gaidību laikā, piedalās bērna dzimšanas brīdī, vēlas būt iesaistīti visā, rūpēties un atbalstīt.


Kā novērojusi Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļas vecākā vecmāte Laura Prelgauska:

“Vienoties par ģimenes dzemdībām, pārim vajadzētu jau iepriekš, saprotot, vai vīrietis vēlas būt klātesošs šajā svarīgajā dzīves brīdī. Ja abi vecāki ir vienojušies, ka vīrietis piedalīsies dzemdībās, tad vīrietis spēj būt svarīga atbalsta persona. Jo tas, ko sieviete no vīrieša gaida tieši dzemdībās, ir vīrieša klātbūtne. Tā viņai dod spēku, drošības sajūtu, pārliecību, ka viņai līdzās ir kāds, kurš viņu mīl un ir gatavs aizsargāt viņu un gaidāmo mazuli. Tieši drošības sajūta un mīlestība, ko ģimenes dzemdībās sniedz vīrietis, bieži vien pārvēršas par savstarpēji ciešu emocionālo saikni, sagaidot abu kopīgo bērniņu.”

Janvārī Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā piedzimis 41 bērniņš – 24 zēni un 17 meitenes. No visiem, gada pirmajā mēnesī jaundzimušajiem, gandrīz puse nākuši pasaulē, piedaloties abiem vecākiem.

Ģimenes dzemdības Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļā atbalsta un tiek darīts viss iespējamais, lai arī Covid-19 vīrusa pandēmijas laikā varētu tās nodrošināt. Turklāt grūtnieces pavadošā persona var būt arī māsa, mamma, draudzene, dūla – jebkura tuva atbalsta persona, kurai sieviete uzticas. Nodaļā tiek uzņemtas gan vakcinētas, gan nevakcinētas pavadošās personas, tikai jārēķinās ar noteiktu epidemioloģisko kārtību un papildus ierobežojumiem:

  • stājoties nodaļā, vakcinētām personām jāuzrāda derīgs Covid-19 sertifikāts, nevakcinētām - 48 h derīgs laboratoriski apstiprināts PĶR (RNS) tests;

  • atrodoties nodaļā gan vakcinētai, gan nevakcinētai personai tiks veikti kā ātrais Covid-19 antigēna tests, tā arī lēnais PĶR (RNS) tests, kuram ir noteikta maksa – 40.00 eiro par vienu testu;

  • pavadošā persona dzemdību nodaļā var ieiet tikai vienu reizi un drīkst atrasties kopā ar grūtnieci pirms un pēc dzemdībām, neatstājot nodaļu.

Ja grūtniece plāno dzemdēt viena, tad pavadošā persona drīkst grūtnieci pavadīt līdz Dzemdību nodaļas uzņemšanas durvīm un tāpat viņu sagaidīt kopā ar mazuli, dodoties mājās no Dzemdību nodaļas. Ciemiņi pēc mazuļa piedzimšanas Dzemdību nodaļā nākt nedrīkst. Sūtījumus, ja nepieciešams, var nodot mitrumizturīgā, viegli dezinficējamā iepakojumā.


Kuldīgu, kā bērna dzimšanas vietu, janvārī izvēlējušies ne tikai Kuldīgas novadnieki un ģimenes no tuvākajiem novadiem -Saldus, Talsiem, bet arī no Rīgas, Mārupes novada un Liepājas.

Janvārī dzimušajiem bērniem doti šādi vārdiņi: Alekss, Marks, Olivers, Marsels, Henrijs, Oskars, Maikls, Harijs, Rūdolfs, Marģeris, Patriks, Mārcis, Mārcis, Edvards, Lūkass, Gustavs, Hugo, Kurts, Martins, Kristaps, Deniels, Lūkass, Ričards, Rūta, Nellija, Emma, Ennija, Hanna, Adrija, Emma, Sofija, Amēlija, Karlīna, Kate, Līva, Aivija, Laura, Rēzija, Gabriela, Keita.


Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļas personāls priecājas par veseliem bērniem, mīlošām ģimenēm un cer, ka arvien vairāk bērnu tiks sagaidīti ģimenes dzemdībās!

bottom of page