Kuldīgas slimnīcā pieejami gremošanas trakta endoskopiskie izmeklējumi
top of page

Kuldīgas slimnīcā pieejami gremošanas trakta endoskopiskie izmeklējumi

11.02.2022.

No 24.februāra Kuldīgas slimnīcā, pēc ilgāka pārtraukuma, būs pieejami gremošanas trakta endoskopiskie izmeklējumi – gastroskopija un kolonoskopija. Tos veiks pieredzējusī gastroenteroloģijas speciāliste Dr. Diāna Zandere. Izmeklējumi būs pieejami gan par maksu, gan kā valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi.


Gremošanas trakta endoskopija ir augstas precizitātes kuņģa – zarnu trakta diagnostikas metode, kas ļauj savlaicīgi konstatēt dažādas kuņģa, barības vada un zarnu saslimšanas. Izvērtējot pacienta sūdzības, izmeklējuma nepieciešamību nosaka ārsts.


Kuldīgas slimnīcā darbojas kvalitatatīvi aprīkots endoskopijas kabinets, kurā no šī gada 24. februāra, būs pieejami gan augšējās (gastroskopija), gan apakšējās (kolonoskopija) endoskopijas izmeklējumi ar iespēju tos veikt vietējā un vispārējā anestēzijā.


Gastroskopija ir augšējā gremošanas trakta izmeklēšanas metode, ko veic caur muti. To veic, lai savlaicīgi atklātu izmaiņas barības vadā, kuņģī, divpadsmit pirkstu zarnā. Endoskopijas laikā var paņemt audu paraugu tālākai izmeklēšanai (biopsija), kā arī veikt nelielas operācijas.


Kolonoskopija ir izmeklējums, ko veic caur resno zarnu un tas palīdz noteikt un ārstēt resnās un taisnās zarnas slimības, atklāt zarnu gļotādas izmaiņas un iegūt audu paraugus morfoloģiskai izmeklēšanai.



Lai pieteiktos izmeklējumam, pacientiem jāzvana uz Kuldīgas slimnīcas reģistratūru pa tālruni 63374000. Ja pacients pretendē uz valsts apmaksāto izmeklējumu, tad nepieciešams ģimenes ārsta vai ārsta speciālista nosūtījums. Izmeklējumi, saskaņā ar SIA Kuldīgas slimnīcas cenrādi, ir pieejami arī par maksu.



Kas nepieciešams un kā sagatavoties?


  • ārsta nosūtījums, ja persona pierakstījusies uz valsts apmaksāto izmeklējumu;

  • asins analīžu un elektrokardiogrammas rezultāti, kas nav vecāki par divām nedēļām. Gastroskopijai – pilna asins aina, koagulogramma; kolonoskopijai - pilna asins aina, asinsbioķīmija, koagulogramma, asinsgrupa un rēzus faktors;

  • laboratoriski veikta Covid-19 PĶR (RNS) testa rezultāti, kas derīgi 72 h personām, kurām ir sadarbspējīgs Covid – 19 sertifikāts.

  • laboratoriski veikta Covid-19 PĶR (RNS) testa rezultāti, kas derīgi 48 h personām, kurām nav sadarbspējīgs Covid – 19 sertifikāts.


Informācija, kā sagatavoties gastroskopijai vai kolonoskopijai, atrodama šeit.


Nepilngadīgām personām uz izmeklējumu jāierodas kopā ar kādu no vecākiem (vai aizbildni), lai sniegtu atļauju procedūrai un anestēzijai.


bottom of page