Lai bērnu pasargātu no pārkaršanas
top of page

Lai bērnu pasargātu no pārkaršanas

16.08.2023.

Šodien un tuvākajās dienās sinoptiķi Latvijā sola, ka gaisa temperatūra pārsniegs pat 30 grādu robežu. Kuldīgas slimnīcas bērnu nodaļas pediatri vērš uzmanību, ka šādos laika apstākļos bērnu pārkaršanas risks dubultojas. Nekādā gadījumā nelikt bērnu aizklātos ratiņos un neatstāt automašīnā!


Vislielākais risks pārkarst saglabājas mazākiem bērniem. Jo mazāks bērniņš, jo pārkaršanas risks, nemaz nerunājot par aizklātiem ratiņiem un nekondicionētu automašīnu, ir augstāks un sekas bīstamākas. Tomēr Kuldīgas slimnīcas Bērnu nodaļā mēdz nonākt arī pusaudži, kuru pārkaršanas iemesli visbiežāk ir sportošana vai darbs.


Visbiežākais pārkaršanas cēlonis gan bērniem, gan pieaugušajiem ir nepietiekama šķidruma lietošana. Vecākiem bērni jāaicina padzerties biežāk, bet aktivitātes izvēlēties mierīgākas. Pašā karstākajā dienas laikā uz rotaļu laukumu vai garās pastaigās bez īpašas vajadzības labāk nedoties, jāparūpējas par vieglu, gaisa caurlaidīgu apģērbu, galvas segu.

Īpaša piesardzība jāievēro zīdainīšu un pavisam mazu bērnu vecākiem, kuri tiek pārvietoti ratiņos. Bieži vien vecāki maldīgi domā, ka aizklājot ratus, mazulis tiek pasargāts no saules, tomēr slēgtajā vidē izveidojas siltumnīcas efekts, radot bīstamu pārkaršanas risku. Atstāt bērnus bez uzraudzības automašīnā – kategoriski aizliegts! Arī braucot, jāpievērš uzmanība, lai bērniņš autokrēsliņā nav par daudz sakarsis.

Savukārt pusaudži un paši pieaugušie nedrīkst aizstrādāties vai aizsportoties, aizmirstot par šķidruma uzņemšanu. Ja nav iespējams izvairīties no uzturēšanās tiešajos saules staros, noteikti ir jālieto galvas sega. Izvairīties no telpām, kurās nav iespējams nodrošināt gaisa apmaiņu.


Ko darīt, ja ir aizdomas, ka bērns varētu būt pārkarsis?

  • Bērnu nogulda vēsā telpā vai ēnā.

  • Uz pieres, skausta vai roku locītavām liek mitras, vēsas dvieļu kompreses.

  • Bērnam dod padzerties. Svarīgi, lai viņš uzņem pietiekoši daudz šķidruma. Zīdainītis nepieciešamo šķidruma daudzumu uzņem ar mātes pienu, kamēr tas viņam ir vienīgais ēdiens un dzēriens. Kad bērns jau saņem citu ēdienu, ja viņš negrib dzert, ūdeni jādod vismaz pa malciņam ik pēc 5 minūtēm.

  • Ja bērnam ir paātrināta elpošana un sirdsdarbība, sākas muskuļu krampji, vemšana, samaņas zudums – nekavējoties jāzvana neatliekamajai palīdzībai!




bottom of page