Latvijas gada vecmāte - Inga Losāne
top of page

Latvijas gada vecmāte - Inga Losāne

03.04.2023.

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) rīkotais veselības aprūpes nozares gada nozīmīgākais pasākums “Gada balva medicīnā” šogad notika jau 13. reizi. Šogad, starp 15 nominācijām, kā “Gada vecmāte 2022”, balvu ir ieguvusi Kuldīgas slimnīcas vecākā vecmāte Inga Losāne. Svinīgajā ceremonijā 30. martā viņa to saņēma no Latvijas prezidenta kundzes Andras Levites. Pateicoties sabiedrības balsojumam, Kuldīgas slimnīcas mediķi “Gada balvu medicīnā” ir ieguvuši vairākkārt.


“Gada vecmāte 2022 ” nominācijas laureāte Inga Losāne Kuldīgas slimnīcā strādā kopš 1995.gada. Viņa ir bijusi arī viena no iniciatorēm Kuldīgas slimnīcas pieteikšanai statusam “Mazulim draudzīga slimnīca”, ko slimnīca ieguva 2005.gadā.

Pasniedzot I. Losānei metālmākslinieka Armanda Jēkabsona statueti “Dzīvības asns”, Valsts prezidenta kundze Andra Levite uzsvēra: “Visiem godīgiem cilvēkiem ir nesatricināma pārliecība, ka dāvāt dzīvību, sargāt dzīvību, rūpēties par cilvēku nākotni, it īpaši bērnu, ir cēls pienākums. Tas ir pelnījis atzinību un apbalvošanu. Turpretim rīcību, kas vērsta uz posta nešanu un iznīcina cilvēku dzīvības un nākotni, kā mēs tagad redzam Ukrainā, sagaida sods. Palīdzēt jaundzimušajiem uzsākt dzīves gaitu ir patiess prieks. Tas dod gandarījumu par savas dzīves un profesijas nozīmi.”

Inga par savu darbu saka, ka Kuldīgas slimnīcā bērnus joprojām nesot stārķi, bet viņa tikai piepalīdzot šeit uz zemes: “Esmu pateicīga liktenim, ka esmu vecmāte – tas nav darbs, tā ir visa mana dzīve, tā ir mīlestība. Man prieks, ka varu piedalīties šajā dievišķajā dzīvības brīnumā!”

I. Losāne Kuldīgas slimnīcā ir palīdzējusi piedzimt bērniņiem jau vairākās paaudzēs. Kopš pagājušā gada, Inga dzemdību nodaļā pilda vecākās vecmātes pienākumus. Šogad nodaļā ir uzsākti remontdarbi, pēc kuru pabeigšanas, jau pavisam drīz tiks iekārtotas vēl divas ģimenes palātas. Tas tiek darīts, jo arvien vairāk vecāku bērniņa dzimšanas brīdī izvēlas būt kopā. Izprotot ģimeņu vēlmes, Kuldīgas slimnīca ir atradusi iespējas to atbalstīt.


Pēc Latvijas Ārstu biedrības organizētās svinīgās godināšanas ceremonijas, ko 1.aprīļa vakarā varēja vērot televīzijas kanālā ReTV, vecmāti Ingu Losāni Kuldīgas slimnīcā sveica arī slimnīcas vadība un darba kolēģi. “Mēdz teikt, ka lielas lietas mīl klusumu. Taču tieši Dzemdību nodaļā lielās lietas nāk ar lielu kliedzienu. Inga, šodien, kad godinām Jūs, ir lieli svētki mums visiem!” sirsnīgi pauda Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga un galvenais ārsts Edgars Siliņš.


Sakot atzinīgus vārdus par Kuldīgas slimnīcas Dzemdību nodaļas profesionalitāti, Kuldīgas novada pašvaldības vārdā I. Losāni sveica Kuldīgas novada domes priekšsēde Inese Astaševska: “Man ir bijusi tā laime būt Jūsu gādīgajās rokās, tāpēc vēl jo lielāks ir prieks Jūs sveikt ar tik prestižu atzinību! Esmu redzējusi Jūsu un kolēģu laimīgās sejas brīdī, kad pasaulē nāk bērniņš. Katra jaunā dzīvība Jums iedveš vēl lielāku vēlmi darboties, atbalstīt un priecāties. No sirds lepojos, ka Kuldīgas slimnīcā strādā tik profesionāli un atbalstoši speciālisti!”


“Gada balva medicīnā” ir veselības aprūpes nozares gada nozīmīgākais pasākums. Kā norāda LĀB, kopš pirmās apbalvošanas 2008. gadā, strauji pieaugusi sabiedrības iesaiste, vēloties godināt labākos no labākajiem mediķiem. Šogad balsojumā 2023. gadā piedalījās 10 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.


Kuldīgas slimnīcas mediķi prestižo apbalvojumu ir saņēmuši vairākkārt: “Gada māsa 2012” – bērnu nodaļas vecākā māsa Līga Vera; “Gada funkcionālais speciālists 2019” – vecākā fizioterapeite Dana Paiča; “Gada funkcionālais speciālists 2021” – ergoterapeite Selga Kancāne; “Gada vecmāte 2022” – vecākā vecmāte Inga Losāne.

bottom of page