Mazina muskuļu sāpes, atbrīvojot savilktas fascijas
top of page

Mazina muskuļu sāpes, atbrīvojot savilktas fascijas

27.01.2021.

Fasciju kustību uzlabošanai, kā arī locītavu un cīpslu mazkustīguma, savilktu muskuļu gadījumā Kuldīgas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas masieri veic tā saucamo fasciju un mīksto audu mobilizācijas procedūru ar IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization) instrumentu palīdzību.


Visbiežāk procedūru pielieto cilvēkiem ar savilktu plecu joslu, kakla, lāpstiņu zonu un jostasvietu, piemēram, sēdoša darba veicējiem, kā arī citu savilktu zonu vietās, fiziska aktīva dzīvesveida piekritējiem, sportistiem, kā arī cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem, kas radušies pēc traumas, operācijas utt.


Kas ir fascija? Tā ir audu tīkls, jeb saistaudi, kas veidojas zem ādas un savieno, aptver un ieskauj orgānus, kaulus, muskuļus un nervu šķiedras un ļauj orgānu sistēmai darboties vienoti.

Attēls no: https://insyncphysio.com/eight-fascinating-facts-about-fascia/

Veselīgas fascijas ir mīkstas, elastīgas, dinamiskas un labi piesātinātas ar mitrumu un uz ikvienu kustību impulsu spēj reaģēt ar neierobežotu elastīgumu. Savukārt mazkustīgums un deģenerācija ietekmē ūdens piesaistīšanas kvalitāti saistaudos, slāņi zaudē slīdāmību un var salipt. Fascijās atrodas daudz vairāk nervu galu, nekā muskuļos, līdz ar to fascija ir viens no organisma spēcīgākajiem uztveres orgāniem. Tas izskaidro, kāpēc sāpju īstais iemesls nereti ir problēmas fascijās, lai gan parasti cilvēki domā, ka sāp muskuļi. Lai uzlabotu kustības un mazinātu sāpes, jāatbrīvo savilktā fascija vietā, kur tā ir salipusi. To masieris panāk, procedūras laikā izmantojot speciālus instrumentus, “skrāpējot” problēmzonu, tādējādi atbrīvojot savilktās fascijas.

Fascijām organismā ir būtiska loma. Tā savieno visas ķermeņa daļas, ļauj tām būt kustīgām un elastīgām; tās uzņem un izkliedē trieciena spēku; veicina limfas plūsmu no audiem uz limfmezgliem un atpakaļ asinsritē, tāpēc uzskatāms, ka, jo veselīgākas fascijas, jo labāka limfātiskās sistēmas darbība. Fascijas reaģē uz stresu, kā rezultātā emocionālās spriedzes rezultātā muskuļi tiek savilkti utt.

Procedūras nepieciešamību nosaka speciālists, uzklausot pacienta sūdzības un veicot apskati.

bottom of page