Novada iestāžu vadītājus informē par COVID-19
top of page

Novada iestāžu vadītājus informē par COVID-19

12.03.2020.

Šodien, 12. martā, Kuldīgas slimnīcas speciālisti informēja novada uzņēmumu un izglītības iestāžu vadītājus par jaunā koronavīrusa COVID-19 iespējamo saslimšanu, simptomiem un rīcību.


Izglītības iestāžu vadītāji tika aicināti bērnus nodrošināt ar sadzīvē nepieciešamo, lai izvairītos no vīrusa izplatīšanās – izmantot šķidrās roku ziepes un vienreizlietojamos roku dvieļus, kā arī iespēju robežās iestādē izvietot roku dezinficēšanas līdzekļus. Tāpat ikdienā būtiski ir vēdināt un tīrīt telpas, dezinficēt virsmas un priekšmetus. Izglītības iestāžu medicīniskās māsas instruēs darbiniekus, kā pareizi mazgāt rokas un ko katrs var darīt, lai mazinātu iespēju inficēties ar vīrusu.


Savukārt uzņēmumu vadītājiem jāaicina savus darbiniekus sekot līdzi veselības stāvoklim, regulāri mazgāt un dezinficēt rokas, izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem un sliktas pašsajūtas (elpošanas ceļu infekcijas slimības) vai inficēšanās aizdomu gadījumā nedoties uz darbu, bet sazināties ar ģimenes ārstu vai zvanīt 113.


Tāpat slimnīcas galvenā ārste Svetlana Serpāne informēja klātesošos par rīcību, kas jāievēro darbiniekiem un ģimenēm bērniem, atgriežoties no COVID-19 skartajām teritorijām. Bērniem ieteicams 14 dienas neapmeklēt izglītības iestādi, savukārt gadījumos, kad darba devējam pastāv bažas, ka darbinieks var radīt risku citu darbinieku un klientu veselībai, var apsvērt nodrošināt darbu no mājām. Abos gadījumos aicināts novērot veselības stāvokli. Izglītības, sociālās aprūpes, veselības aprūpes iestāžu, bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēji aicināti nedoties uz darbu pat ar nenozīmīgām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm.


Šobrīd Kuldīgas novadā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums, taču slimnīcas personāls ir instruēts un nepieciešamības gadījumā gatavs uzņemt ar COVID-19 inficētus pacientus. S. Serpāne pastāstīja: “Šobrīd Kuldīgas slimnīca darbojas saskaņā ar Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām. Slimnīcā iekārtota izolācijas palāta ar divām gultasvietām. Apzināts arī pacientu iespējamais ceļš no Uzņemšanas nodaļas līdz izolatora palātai. Slimnīcai sagatavoti arī analīžu noņemšanai nepieciešamie stobriņi gadījumam, ja vajadzēs veikt analīzes. Pagaidām Kuldīgas slimnīcā analīzes uz vīrusa infekciju netiek ņemtas; to dara tikai lielākajās valsts slimnīcās.”


Atgādinām, ka slimība var izplatīties no inficēta cilvēka uz citu cilvēku ar sīku pilienu starpniecību, klepojot, izelpojot gaisu no tuva attāluma vai šķaudot, vai netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.


Visbiežākie COVID-19 simptomi ir drudzis, nogurums, sāpes kaklā, sauss klepus un elpas trūkums.


Kuldīgas slimnīca aicina izturēties atbildīgi ievērot drošības pasākumus infekcijas izplatības laikā atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām, tādējādi pasargājot sevi un citus no saslimšanas riska!

bottom of page