Novembris - vīriešu veselības mēnesis
top of page

Novembris - vīriešu veselības mēnesis

16.11.2022.

Novembris ir mēnesis, kad Latvijas Urologu asociācija, sadarbībā ar urologiem un dažādu nozaru speciālistiem, aicina pievērsties vīriešu veselības tēmai. Lai gan valsts apmaksāto konsultāciju pieejamība ir aktuāla problēma arī uroloģijā, iedrošinājums vīriešiem savlaicīgi rūpēties par savu veselību un veikt profilaktiskās veselības pārbaudes, ir svarīgs.


Lai vīriešus iedrošinātu rūpēties par savu veselību un veikt profilaktiskās veselības pārbaudes, Latvijas Urologu Asociācija arī šogad rīkos forumu vīriešu veselībai "Vīrieti, dzīvo!". Foruma tiešraide būs skatāma 29. un 30. novembrī no plkst. 15.30 līdz 18.00, televīzijas kanālā TV4, kā arī Latvijas Urologu Asociācijas Facebook profilā. Latvijas Urologu Asociacija | Facebook

Tiešraides laikā Latvijas vadošie veselības aprūpes speciālisti runās par to, kādas pārbaudes jāveic dažādos vecumos, kas signalizē, ka vīrieša ķermenī kaut kas nav kārtībā un kur vērsties pēc palīdzības.

Jautāts, kas Latvijā uztrauc urologus, Kuldīgas slimnīcas ārsts Dr. Guntis Smiltāns, kurš urologa konsultācijas nodrošina savā privātpraksē, norāda uz to, ka pēdējo gadu laikā ievērojami pieaug onkoloģisko pacientu skaits: “Prostatas vēzis ir otra biežāk sastopamā onkoloģiskā saslimšana vīriešiem. Lai gan ir pietiekami daudz vīriešu, kas veic profilaktiskās apskates, tomēr vēl joprojām pastāv daudz gadījumu, kad pie urologa atnāk novēloti. Uztrauc arī tas, ka uroloģijā, tāpat kā citās nozarēs, trūkst finansējuma valsts apmaksātajiem pakalpojumiem, kas rada rindas uz izmeklējumiem un operācijām.”


Dr.Smiltāns skaidro, ka urologu pamatā apmeklē vīrieši pēc 50 gadu vecuma sasniegšanas:

“50 gadi - tas ir rekomendējamais vecums, kad vērsties pie urologa. Ja ģimenē citiem vīriešu dzimtas pārstāvjiem ir prostatas vēzis, uz profilaktiskajām apskatēm būtu jānāk jau pēc 40 gadu vecuma. Ja ir kādi simptomi, piemēram, apgrūtināta urinēšana, sāpes urinējot, asins piejaukums urīnam, sāpes uroģenitālajā traktā, veidojumi sēkliniekos un citas izmaiņas, kas radušās un traucē, pie ārsta jānāk obligāti jebkurā vecumā.”

Latvijas Urologu Asociācija ik gadu novembrī veicina sabiedrības informētību un izglīto par tēmām, kas saistītas ar vīriešu veselību, tai skaitā, prostatas vēzi, kas, savlaicīgi atklāts, ir ārstējama slimība. Forums “Vīrieti, dzīvo!” ir iespēja saņemt būtisku, nozares vadošo speciālistu sniegtu, informāciju un iedrošinājumu veikt profilaktiskās pārbaudes, vairāk rūpēties par savu veselību.

bottom of page