Pārbaudi kuņģa - zarnu trakta veselību Kuldīgas slimnīcā
top of page

Pārbaudi kuņģa - zarnu trakta veselību Kuldīgas slimnīcā

29.02.2024.


Kuldīgas slimnīcā darbojas endoskopijas kabinets, kurā iespējams veikt kuņģa - zarnu trakta pārbaudi, veicot gan gastroskopijas, gan kolonoskopijas izmeklējumus. Lai arī pakalpojums ir pieejamāks par maksu,  pacienti to veic gan slimību diagnostikai, gan profilaktiskai kuņģa- zarnu trakta pārbaudei. Pieraksts uz endoskopijas pakalpojumu pa  tālruni 63374000. Izmeklējumus veic Dr. med. Vita Skuja


Uz gastroskopiju (augšējo endoskopiju) ārsts visbiežāk nosūta, ja cilvēks sūdzas par sāpēm vai dedzināšanas sajūtu vēdera augšdaļā vai krūškurvī, sliktu dūšu, vemšanu, svara zudumu vai rīšanas traucējumiem. Izmeklējumu izmanto iespējamo anēmijas cēloņu konstatēšanai un dažādu barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas slimību diagnosticēšanai.


Kolonoskopiju (apakšējo endoskopiju)  nozīmē pacientiem ar sāpēm vēderā, neskaidra cēloņa vēdera pūšanos, vēdera izejas traucējumiem, asins vai gļotu piejaukumu vēdera izejai, svara zudumu vai anēmiju.


Endoskopijas izmeklējumus Kuldīgas slimnīcā veic gastroenteroloģe, gastrointestinālās enodskopijas speciāliste Dr. med. Vita Skuja. Par ārstes attieksmi un profesionalitāti ir saņemts daudz pozitīvu atsauksmju no pacientiem.

Runājot par kuņģa-zarnu trakta veselību, Dr. Skuja īpaši uzsver pārbaužu profilaktisko nozīmi: “Latvija ir augsta riska kuņģa vēža riska valsts. 40 gadu vecumā vajadzētu veikt gastroskopiju jeb barības vada, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas apskati. Savukārt no 45 gadu vecuma, pat, ja nav nekādu vēdera problēmu, vajadzētu veikt kolonoskopiju, kuras mērķis ir caurskatīt resno zarnu.”

Gastroskopijas vai kolonoskopijas izmeklējumu par maksu var saņemt bez ārsta nosūtījuma, tomēr pirms izmeklējuma ir jāveic noteiktas asinsanalīzes un sirds kardiogramma. Dr. Skuja skaidro, ka asinsanalīžu rezultāti palīdz noteikt izmeklējuma apjomu, lai diagnostiku varētu veikt pēc iespējas precīzāk. Savukārt kardiogramma norāda, vai izmeklējuma veikšana vispārējā anestēzijā būs droša.


Par to, kā sagatavoties izmeklējumam vairāk informācijas šeit: https://www.kuldigasslimnica.lv/endoskopijas-izmeklejumi



bottom of page