Svētki svinētājiem, rūpes mediķiem
top of page

Svētki svinētājiem, rūpes mediķiem

11.04.2023.

Lieldienas Kuldīgas slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļā nākušas ar pavasarim un siltā laika sezonai raksturīgo traumu sarakstu. Uzņemti pacienti, kuri cietuši ceļu satiksmes negadījumos. Mediķiem bijusi nepieciešama arī policijas aizsardzība no agresīviem pacientiem. Kopumā medicīniskā palīdzība sniegta 139 pacientiem – gan pieaugušajiem, gan bērniem.


Siltajam laikam raksturīgo traumu saraksts Lieldienu brīvdienās ir garš – tās gūtas gan strādājot piemājas darbus, gan atpūšoties, gan sportojot.


Kāds sadūris plaukstu ar urbi, cits uzkāpis naglai, vēl kāds sagriezis roku, mazgājot glāzi. Vairāki cilvēki sevi satraumējuši ar cirvi, skaldot malku. Traumas gūtas arī krītot no motocikla. Kādam uzkritis metāla smagums. Divi volejbolisti guvuši traumas spēles laikā, bet florbolists ar ceļa traumu no florbola laukuma atvests ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi. Vēl kāds sacensībās stipri sasitis sānu.


Sieviete, ejot makšķerēt kritusi, bet cita, griežot šašliku, tikusi pie vaļējas brūces pirkstā. Taisot putnu būrīti, kāds ar āmuru pārsitis uzaci. Ar smagām traumām stacionēti pacienti, kas cietuši ceļu satiksmes negadījumos.

Pacientu vidū ir arī tādi, kuri traumas un miesas bojājumus guvuši, svinot svētkus ar alkoholu. Divi vīrieši piedzīvojuši uzbrukumu pilsētas estrādē. Cits pacients ar galvas traumu bijis agresīvs, un mediķi pateicas pašvaldības policijai un valsts policijai par aizsardzību!


Pacienti pēc palīdzības Kuldīgas slimnīcas NMP un pacientu uzņemšanas nodaļā vērsušies arī ar citām saslimšanām. Daļa pacientu stacionēti, bet daļai nozīmēta ambulatora ārstēšanās ģimenes ārsta uzraudzībā.


Kuldīgas slimnīcas mediķi snieguši palīdzību bērniem: ievērti pirksti automašīnas durvīs; augšdelma kaula lūzums, krītot no kvadracikla, tas pats arī, krītot no šūpolēm. Lēkājot pa batutu, bērni guvuši potīšu saišu sastiepumus. Divgadīga meitenīte pāršķēlusi zodu, šļūcot pa slidkalniņu. Kādai meitenei apakšstilbā iekodusi piemājas cūciņa, bet puisim roku sakodis suns.


Bērni uzņemšanas nodaļā nonākuši arī ar sūdzībām par augstu temperatūru, elpceļu saslimšanām, izsitumiem, stiprām vēdera sāpēm, funkcionāliem zarnu traucējumiem, alerģiskām reakcijām. Septiņiem bērniem bijusi nepieciešama stacionēšana.


Kuldīgas slimnīcas NMP un pacientu uzņemšanas nodaļas mediķi pateicas visiem pacientiem, kuri labos vārdus svētkos nepaturēja pie sevis - saspringtajās situācijās tie stiprina un liek justies novērtētiem.


Kopumā Lieldienu brīvdienās no 7.aprīļa līdz 10.aprīlim palīdzība sniegta 139 cilvēkiem.



bottom of page