Slimnīcai jaunas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas
top of page

Slimnīcai jaunas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas

15.10.2019.


Kuldīgas slimnīca ar ERAF līdzfinansējumu iegādājusies divas jaunas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas – viena lietojama pieaugušajiem un bērniem, bet otra paredzēta arī jaundzimušajiem.


Tā ir viena no svarīgākajām medicīniskajām iekārtām, jo palīdz glābt smagi cietušu vai kritiski slimu pacientu dzīvību, atjaunojot organismā dabisko elpošanu. Aparāts būs noderīgs elpošanas traucējumu gadījumos, kas radušies sirds vai plaušu mazspējas saasinājumā, dažādu veidu apziņas traucējumu situācijās – pēc galvas traumām, saindēšanās gadījumā, pēc hronisku slimību saasinājuma u.c.,  vai cilvēka atdzīvināšanas situācijā.


Intensīvās terapijas nodaļā līdz oktobrim reģistrēti 144 pacienti. Viena no izplatītākajām diagnozēm, kuras dēļ pacients nonācis smagā vai kritiskā stāvoklī, ir asinsspiediena, sirds un asinsvadu problēmas. Taču nereti tās ir arī dažādas traumas vai slimību saasinājumi. Jaunās plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas intensīvās terapijas nodaļas speciālistiem jau vairākkārt bijušas noderīgas un palīdzējušas glābt cilvēku dzīvību, taču viņi pauž cerību, ka tās nāksies izmantot pēc iespējas retāk.


Iekārtas slimnīcai piegādāja SIA “Tradintek” šī gada augusta beigās. Uzņēmuma speciālisti uzstādīja jaunās darba stacijas un apmācīja ārstējošo personālu. Šobrīd slimnīcas reanimācijas nodaļā darbojas piecas plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas. Jaunajām iekārtām ir plašākas funkciju iespējas, nekā vecajām un darbiniekiem ar tām ir vieglāk strādāt.


Iekārtu kopējā summa ir 54 208 EUR, no kuriem 85% ir ERAF līdzfinansējums, 9% valsts budžeta dotācija un 6% Kuldīgas slimnīcas finansējums.


Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas iegādātas projekta “Tehnoloģiju iegāde SIA “Kuldīgas slimnīca” un SIA “Liepājas reģionālā slimnīca”, uzlabojot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti Kurzemes iedzīvotājiem” (Projekta Nr. 9.3.2.0/18/I/011) ietvaros.


bottom of page